Statul scoate la privatizare Fabrica de sticlă din Chișinău

  • 30 Octombrie 2012 14:42
Statul scoate la privatizare Fabrica de sticlă din Chișinău

Statul scoate la privatizare peste 80 de întreprinderi în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de lei.

Concursurile și licitațiile pentru privatizarea acestora se vor desfășura până la 6 decembrie, a anunțat astăzi directorul Agenției Proprietății Publice, Tudor Copaci. În același timp, analiștii economici contestă modul în care se organizează privatizările și remarcă mediatizarea slabă a acestui proces.
 
Primele întreprinderi care vor fi scoase spre privatizare sunt Fabrica de sticlă din Chișinău, cu prețul inițial de 396 de milioane de lei și sanatoriul Sănătatea din localitatea Sergheevca, Ucraina, cu 33 de milioane de lei. De asemenea sunt expuse repetat la privatizare aproape 60% din acþiunile Fabricii de covoare 'Floare-Carpet' din Ungheni, la un preț de aproximativ 145 de milioane de lei; 35% din acțiunile hotelului 'Jolly Alon' la prețul de 35 de milioane de lei; precum și fostul avion prezidențial, dãruit de președintele rus Vladimir Putin fostului președinte moldovean Vladimir Voronin, expus la un preț inițial de 1,5 milioane de lei. Tudor Copaci și-a exprimat speranța că cel puțin o parte din obiectele expuse spre privatizare vor fi vândute, pentru a aduna suma de 260 de milioane de lei, care ar trebui acumulată în urma privatizărilor.
 
Procesul de privatizare în Republica Moldova are mai multe carențe, în special din cauza lipsei de transparență și a mediatizării slabe, consideră analistul economic Roman Chircă.
 
Autoritățile și-au propus să obțină în acest an din privatizări 260 de milioane de lei, însă au acumulat până acum doar 110 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău