Statul propune acordarea unui credit agricol de urgență producătorilor de cereale mici și mijlocii

  • 20 Februarie 14:50
Statul propune acordarea unui credit agricol de urgență producătorilor de cereale mici și mijlocii

Statul propune acordarea unui credit agricol de urgență producătorilor de cereale mici și mijlocii, ca aceștia să poată începe sezonul agricol de primăvară. Mecanismul de garantare de stat al unui credit de până la 500 de mii de lei ar putea fi disponibil din 1 martie, a anunțat premierul Dorin Recean în cadrul unei ședințe cu fermierii, organizate la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Pe de altă parte, fermierii spun că suma este prea mică, transmite Radio Chișinău.

Mecanismul care urmează să devină funcțional din 1 martie, le va permite agricultorilor să acceseze credite de 500 de mii de lei cu o garanție de 90% din partea statului. Banii vor putea fi folosiți imediat de către agricultori pentru motorină, fertilizanți, piese de schimb sau alte utilități în lucrările de primăvară, a spus premierul Dorin Recean.

„De la 1 martie putem să depunem dosarele și sub garanția Guvernului la băncile la care deja vă deserviți sau nu vă vor oferi până la 500 de mii de lei. 3 13 Garanția Guvernului înseamnă că dacă producătorul de cereale nu reușește să întoarcă la timp acești bani va fi executat Guvernul”, a declarat Dorin Recean.

Pe de altă parte, fermierii spun că această sumă îi poate ajuta doar pe agricultorii micro, iar pentru ceilalți trebuie dublată.

Producătorul agricol, Serghei Ivanov, din raionul Fălești, a declarat că este de apreciat suma alocată suplimentar de Guvern, de 50 de milioane de lei pentru agricultorii afectați de secetă, dar, spune el, și ceilalți au nevoie de susținere.

„Prin acțiunile țintite, după vorbă îi ajutați pe toți, dar de fapt îi puneți pe cei mici să se ducă, pentru că o companie care a ajuns la cifra de afaceri de 50 de milioane, este o companie mare care a avut nevoie de capital. 500 de mii de lei, ea mai are și credite, nu va ajuta cu nimic”, a spus Serghei Ivanov.

Premierul Dorin Recean a comunicat că o altă soluție în sprijinul agricultorilor, un mecanism de finanțare pe termen lung cu dobânzi și condiții accesibile, va fi discutată în următoarele săptămâni.

Fermierii au reluat protestele la începutul lunii și au ieșit în stradă cu tractoarele. Săptămâna trecută au blocat și accesul spre Vama Leușeni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău