Statul polonez a preluat o proprietate a Ambasadei Rusiei din Varșovia după rezilierea contractului: Rușii au distrus totul, chiar și cablurile sunt smulse din pereți

  • 03 Noiembrie 2022 15:11
Statul polonez a preluat o proprietate a Ambasadei Rusiei din Varșovia după rezilierea contractului: Rușii au distrus totul, chiar și cablurile sunt smulse din pereți

Autoritățile poloneze au preluat controlul asupra unei proprietăți închiriate de ambasada Rusiei, după ce contractul de închiriere a fost reziliat pentru neplata chiriei. În ciuda cererilor repetate, rușii nu au eliberat proprietatea, precizează agenția de stat pentru păduri, relatează Notes from Poland.

„Gărzile forestiere au intrat astăzi pe terenul unei stațiuni din Skubianka, pe lacul de acumulare Zegrze, închiriată de la Pădurile Statului de către ambasada Rusiei. După izbucnirea războiului [din Ucraina], am reziliat contractul lor”, a scris miercuri pe Twitter purtătorul de cuvânt al Pădurilor Statului (Lasy Państwowe), Michał Gzowski.”, scrie G4media.

Terenul, care se află chiar în afara Varșoviei și a fost închiriat de ruși încă din anii 1980, se întinde pe aproximativ șase hectare, pe care se află două hoteluri, două vile și cabane de vacanță.

La momentul preluării, ieri, clădirile au fost găsite în stare proastă, cu ferestre sparte, podele putrezite, acoperișuri care se prăbușeau, cabluri scoase din pereți și aparate și mobilier stricate, relatează serviciul de știri Interia.

„Proprietatea este complet devastată”, a declarat Gzowski. „Rușii au distrus totul, chiar și cablurile sunt smulse din pereți”.

„Am așteptat cu răbdare ca proprietatea să fie eliberată de către ambasada rusă”, a declarat ministrul adjunct al climei, Edward Siarka. „Am reînnoit apelurile pe această temă în mai multe rânduri. Speram într-o soluționare amiabilă. Din păcate, fără succes. Din acest motiv, am decis să preluăm și să securizăm instalația.”

Noi planuri pentru proprietate vor fi propuse după o inventariere și o expertiză, a adăugat Siarka. Se așteaptă ca inventarierea să dureze aproximativ o lună și jumătate. Până la sfârșitul anului, se preconizează că se va lua o decizie privind un plan de dezvoltare a amplasamentului.

Costul închirierii lunare a imobilului a fost de 12.000 de zloți (2.546 de euro). Cu toate acestea, Rusia a încetat să mai plătească chiria atunci când conturile sale bancare au fost înghețate ca urmare a sancțiunilor, iar contractul de închiriere a fost reziliat cu efect imediat la jumătatea lunii aprilie. Arieratele se ridicau la peste 40.000 de zloți, relatează serviciul local de știri Nasze Miasto.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Serghei Andreev, a declarat că ambasada va analiza confiscarea proprietății. „Centrul de recreere este scos de la naftalină și nu a fost folosit de la începutul acestui an. Nu există personal al ambasadei acolo acum”, a declarat el, citat de agenția rusă de știri TASS.

În aprilie, autoritățile municipale din Varșovia au confiscat un fost complex diplomatic rusesc, cunoscut de localnici sub numele de „Spyville”, după ce Rusia nu a reușit să îl evacueze în ciuda unui ordin judecătoresc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău