Statul New York nu are încredere în administrația Trump. Va face propria verificare a vaccinurilor anti-COVID

  • 25 Septembrie 2020 08:20
Statul New York nu are încredere în administrația Trump. Va face propria verificare a vaccinurilor anti-COVID

Statul New York „nu are încredere” în administrația Trump și va verifica fiabilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 validate de Washington înainte de a le distribui celor 20 de milioane de locuitori ai săi, a spus guvernatorul Andrew Cuomo, citat de AFP și preluat de Agerpres și digi24.

Guvernatorul democrat, care îl acuză pe Donald Trump și administrația republicană că au agravat pandemia de coronavirus prin gestionarea politizată a crizei, a făcut cunoscut că va înființa o comisie însărcinată să supervizeze distribuția vaccinurilor.

„Nu voi avea încredere în guvern cu privire la siguranța vaccinului și nu îl voi recomanda newyorkezilor”, a spus Andrew Cuomo într-un briefing de presă.

Aceste declarații vin să confirme atmosfera de neîncredere crescândă legată de viitoarele vaccinuri. Un sondaj publicat la 17 septembrie de institutul Pew a arătat că jumătate dintre americani ar refuza să fie vaccinați dacă un vaccin ar fi disponibil în prezent, procentaj care s-a dublat din luna mai. 

Un alt sondaj, publicat la 10 septembrie de Kaiser Family Foundation, a indicat că 62% sunt îngrijorați de presiunile exercitate de guvernul federal asupra autorității de omologare a medicamentelor, Food and Drug Administration (FDA), pentru a aproba un vaccin fără să se asigure de eficiența și siguranța acestuia.

Donald Trump, care speră să fie reales la 3 noiembrie, promite de mai multe săptămâni apropiata finalizare a unui vaccin împotriva noului coronavirus care a făcut peste 200.000 de morți în Statele Unite - cel mai grav bilanț din lume - și a contaminat circa șapte milioane de persoane.

Pregătirile logistice sunt lansate pentru a distribui dozele de vaccin imediat ce teste clinice în curs vor produce rezultate concludente.

Un singur producător american, Pfizer, crede că este posibil în octombrie, dar, potrivit lui Donald Trump, va ajunge la majoritatea americanilor abia în aprilie 2021 sau chiar la jumătatea anului viitor, potrivit unor oficiali cu rang înalt.

Dovadă că atmosfera politică este explozivă, Andrew Cuomo și guvernatoarea democrată a statului Michigan, Gretchen Whitmer, s-au pronunțat joi pentru o anchetă a Congresului asupra gestionării „politizate” a acestei crize de către administrația Trump.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău