Statul Israel vrea să aducă zeci de mii de muncitori străini, inclusiv din R. Moldova, pentru sectorul construcțiilor rămas fără forță de muncă după atacul Hamas

  • 02 Ianuarie 09:28
Statul Israel vrea să aducă zeci de mii de muncitori străini, inclusiv din R. Moldova, pentru sectorul construcțiilor rămas fără forță de muncă după atacul Hamas

Israelul intenționează să aducă aproximativ 70.000 de muncitori străini din China, India și din alte țări, inclusiv din Republica Moldova, pentru a-și stimula sectorul construcțiilor, care a fost în mare parte înghețat după atacul Hamas din 7 octombrie, a relatat luni presa, citând un oficial guvernamental, relatează news.ro.

Yehuda Morgenstern, directorul general al Ministerului Construcțiilor și Locuințelor, a declarat pentru cotidianul financiar Calcalist că un plan de creștere a cotei de muncitori străini în construcții de la 50.000 la 70.000 va fi aprobat de guvern în zilele următoare, menționează news.ro.

În noiembrie, cota a fost majorată deja de la 30.000 la 50.000 pentru a ajuta sectorul locuințelor, care suferă de lipsă de forță de muncă de când aproximativ 80.000 de muncitori palestinieni au primit interdicție de a mai intra în Israel în urma atacului Hamas asupra Israelului.

"Există un deficit în sectorul forței de muncă. Din acest motiv, ritmul de construcție per clădire în Israel a crescut la 34 de luni, de la 30 în 2021 și 27 de luni în 2014", a declarat Morgenstern.

Aproximativ 20.000 de muncitori străini, a spus Morgenstern, vor fi aduși fără acorduri bilaterale cu țările de origine. În total, muncitorii vor veni din China, India, Sri Lanka și Republica Moldova, a spus el, 10.000 fiind așteptați să sosească chiar în primul trimestru.

Chiar dacă cei 80.000 de muncitori palestinieni absenți în prezent s-ar întoarce, pentru sectorul imobiliar ar fi benefic să aibă muncitori străini suplimentari, deoarece timpul de construcție a locuințelor continuă să crească, a arătat Morgenstern.

Ministerul, a mai spus el, a recomandat, de asemenea, admiterea a aproximativ 10.000 de palestinieni pentru proiecte de infrastructură în afara orașelor israeliene și în coordonare cu primarii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău