Statul Israel a propus mișcării palestiniene Hamas o opțiune pentru a prelungi armistițiul

  • 27 Noiembrie 2023 16:41
Statul Israel a propus mișcării palestiniene Hamas o opțiune pentru a prelungi armistițiul

Israelul i-a propus mișcării islamiste palestiniene Hamas o ''opțiune'' pentru a prelungi armistițiul început vineri și care ar urma să expire marți la ora 07:00 (05:00 GMT), a anunțat luni un purtător de cuvânt al guvernului israelian, potrivit Agerpres.

'Vrem să primim 50 de ostatici suplimentari după această noapte'', a declarat Eylon Levy.

O sursă egipteană din domeniul securității a declarat că cele două părți beligerante lucrează la detaliile unei prelungiri.

''Israelul insistă pentru reînnoirea armistițiului de la zi la zi'', în timp ce mediatorii străini - Qatar, SUA și Egipt - propun o pauză de ''mai multe zile'' a luptelor.

Cele două tabere au reafirmat că ostilitățile sunt departe de a fi încheiate. ''Campania pentru a pune capăt Hamas și a ne aduce acasă ostaticii va fi reluată de la finalul armistițiului'', a dat asigurări Levy.

''De îndată ce cadrul (acordului) se va fi terminat, Israelul își va urmări deplin cele trei obiective: să elimine Hamas, să se asigure că Fâșia Gaza nu va mai fi niciodată o amenințare pentru securitatea Israelului și să elibereze toți ostaticii'', a subliniat reprezentantul executivului israelian.

Brigăzile Al-Qassam, aripa armată a Hamas, au susținut că luptătorii săi sunt ''pregătiți'' în cazul reluării ostilităților.

În total, 58 de ostatici au fost eliberați din Fâșia Gaza începând de vineri, dintre care 39 de cetățeni israelieni și 19 străini.

Printre alții, șeful diplomației europene Josep Borrell și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au cerut luni o prelungire a armistițiului din Fâșia Gaza dintre Israel și mișcarea palestiniană Hamas.

Armistițiul intrat în vigoare vineri în Fâșia Gaza se încheie marți la ora locală 07:00 (05:00 GMT). Acordul care a permis acest armistițiu prevede intrarea ajutorului umanitar în Gaza din Egipt, precum și eliberarea în total a 50 de ostatici și 150 de prizonieri palestinieni deținuți în Israel.

Potrivit autorităților israeliene, 1.200 de persoane, în mare majoritate civili, au fost ucise în atacul lansat la 7 octombrie de comandouri ale mișcării islamiste Hamas, de o violență și o amploare fără precedent în istoria Israelului. Drept represalii, Israelul a promis că va "elimina" Hamas, clasificată organizație teroristă de Statele Unite, Uniunea Europeană și Israel, bombardând fără încetare teritoriul palestinian și lansând o ofensivă terestră la 27 octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău