Statul Islamic și talibanii, suspectați de mai mult de o sută de execuții extrajudiciare în Afganistan

  • 29 Ianuarie 2022 15:45
Statul Islamic și talibanii, suspectați de mai mult de o sută de execuții extrajudiciare în Afganistan

Peste o sută de execuții extrajudiciare de foști angajați ai statului au avut loc în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere în această țară, în august anul trecut, potrivit unor afirmații considerate credibile de Organizația Națiunilor Unite (ONU), informează sâmbătă dpa, potrivit Agerpres.

Mai mult de două treimi dintre aceste execuții ar fi fost comise de autorități de facto sau de afiliați ai acestora, potrivit unui raport intern adresat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, consultat de agenția de presă germană.

Jihadiști din Stat Islamic-Provincia Khorasan (ISIS-KP) sunt suspectați de peste 50 de asemenea execuții, potrivit raportului.

Națiunile Unite citează afirmații considerate credibile, primite de misiunea ONU în această țară de la mijlocul lui august, cu privire la foști oficiali guvernamentali, membri ai forțelor de securitate și personal militar.

Mai mulți jurnaliști și activiști în domeniul apărării drepturilor omului s-au confruntat de asemenea în ultimele luni cu "atacuri, intimidări, hărțuiri, arestări arbitrare, rele tratamente și execuții", se spune în raport.

ONU a numărat opt membri ai unor organizații ale societății civile și doi lucrători ai mass-media care au fost uciși fie de talibani, fie de islamiști sau de atacatori necunoscuți.

Potrivit lui Guterres, situația socio-economică dificilă din Afganistan ar putea fi depășită doar dacă guvernul taliban nu va fi izolat pe plan internațional și a subliniat că dezvoltarea unui dialog constructiv cu conducătorii de facto a acestei țări este crucială.

Antonio Guterres a propus o nouă structură pentru prezența ONU în Afganistan, care să coordoneze evoluția politică pe de o parte și asistența umanitară pe de altă parte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău