Statul Islamic "pierde teren"

  • 16 Noiembrie 2014 09:48
Statul Islamic

Statul Islamic a început să piardă teren, însă campania împotriva acestei grupări va dura câțiva ani, a afirmat generalul Martin Dempsey.

Statul Islamic a început să piardă teren, însă campania împotriva acestei grupări va dura câțiva ani, a afirmat ieri, la Bagdad, comandantul Statelor Reunite Majore ale Armatei americane, Martin Dempsey. 

Vizita sa a avut loc în timp ce pe teren, forțele irakiene și-au continuat ofensiva în zona orașului Beiji, unde se află cea mai importantă rafinărie a țării.   
 
Generalul Dempsey a atras atenția că pentru a se face progrese împotriva Statului Islamic, este important ca autoritățile irakiene să facă eforturi pentru reconcilierea șiiților și sunniților. 
 
Statul Islamic, care a reușit să ocupe în prima jumătate a anului cea mai mare parte din nordul și vestul Irakului, unde populația este predominant sunnită, a profitat de nemulțumirea acestei minorități, care se simțea discriminată de guvernul de la Bagdad, dominat de șiiți.
 
Triburile sunnite au tolerat inițial mișcările jihadiștilor în teritoriile pe care le controlează și în unele cazuri, chiar li s-au alăturat acestora. 
 
Excesele Statului Islamic au dus, între timp, la apariția unor conflicte armate cu triburile sunnite, care, după schimbarea premierului Nuri al-Maaliki, au început să negocieze și cu Guvernul de la Bagdad. 
 
Acesta speră chiar să formeze miliții tribale anti-jihadiste, similare cu cele care au fost cheia succesului de acum câțiva ani împotriva grupării Al Qaida din Irak, din care provine Statul Islamic. 
 
Vizita lui Dempsey a fost prima pe care a făcut-o la Bagdad, după ce președintele Barack Obama a decis să trimită militari în Irak, la trei ani de la retragerea acestora. 
 
Statele Unite coordonează de câteva luni o campanie aeriană împotriva Statului Islamic, atât în Irak, cât și în Siria, iar generalul Dempsey a apreciat ieri că aviația americană și milițiile kurde peshmerga au reușit să arate, împreună, că jihadiștii nu sunt invincibili. 
 
De altfel, forțele de securitate irakiene și-au continuat ofensiva împotriva jihadiștilor și sunt pe punctul de a obține un succes în orașul strategic Beiji, unde se află principala rafinărie a țării, asediată de câteva luni de Statul Islamic.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău