Statul Islamic distruge situri istorice și vinde antichități pentru a se finanța

  • 30 Septembrie 2014 08:39
Statul Islamic distruge situri istorice și vinde antichități pentru a se finanța

Gruparea Statul Islamic distruge situri istorice în Irak și vinde antichități pentru a se finanța, au declarat experți și diplomați în timpul unui simpozion UNESCO asupra 'patrimoniului irakian în pericol'.

'Patrimoniul irakian este în foarte mare pericol. Ne-am putea simți mustrați că denunțăm crimele comise împotriva patrimoniului, în timp ce cele mai grave orori sunt comise împotriva oamenilor, a declarat Philippe Lalliot, ambasadorul Franței delegat la UNESCO, subliniind importanța culturii și patrimoniului pentru pace și dialog. 

Gruparea Statul Islamic, care consideră statuile o formă de idolatrie, a dinamitat multe biserici și alte monumente, sanctuare ale patrimoniului creștinilor, evreilor sau musulmanilor, au subliniat numeroși interlocutori, notează Agerpress. 

Astfel, mormântul profetului Iona și multe statui din Mosul sau palate asiriene din zonele controlate de Statul Islamic  au fost 'aruncate în aer sau distruse', au explicat directorul Institutului irakian pentru conservarea antichităților și patrimoniului la Erbil, și directorul  al Muzeului din Bagdad. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău