Statul Islamic a detonat trei turnuri funerare la Palmyra

  • 04 Septembrie 2015 12:45
Statul Islamic a detonat trei turnuri funerare la Palmyra

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a aruncat în aer trei turnuri funerare faimoase în orașul antic Palmyra din deșertul sirian, declarat vineri pentru AFP responsabilul pentru antichități sirian Mammoun Abdelkarim, scrie Agerpres.

'Au aruncat în aer trei turnuri funerare, acestea erau și cele mai bine conservate și cele mai frumoase', a spus el.

Acest nou act de sacrilegiu la adresa patrimoniului universal intervine după ce Statul Islamic a distrus două dintre cele mai frumoase temple din Palmyra, 'perla deșertului' sirian.

'Ne-au parvenit informații în acest sens cu zece zile în urmă, acum venim să confirmăm pur și simplu informația', a spus el. 'Am obținut imagini din satelit de la Syrian Heritage Initiative, un institut cu sediul în SUA, înregistrate la 2 septembrie', a explicat responsabilul sirian.

Potrivit acestuia, este vorba de celebrele morminte Elahbel, Jamblique și Khitot, 'ridicate de familii bogate din Palmyra antică și care erau simbolul creșterii economice a orașului în primele secolele d.Hr.', a indicat Abdelkarim.

'Palmyra este cunoscută pentru turnurile sale funerare, caracteristice arhitecturii orașului', spune el.

Islamiștii din Statul Islamic, grupare ce a profitat de războiul civil pentru a se implanta în Siria, au capturat la 21 mai Palmyra, situată la aproximativ 205 km est de Damasc, după ce au fost urmăriți de forțele guvernamentale, provocând de îndată temeri privind viitorul patrimoniului sirian.

La 23 august, jihadiștii au aruncat în aer templul Baalshamin din Palmyra. Cu câteva zile înainte, ei mutilaseră corpul fostului responsabil al antichităților din oraș, Khaled al-Assaad (82 de ani), după ce l-au executat.

Duminica trecută, islamiștii au ras de pe fața pământului templul Bel,'cel mai frumos simbol al întregii Sirii'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău