Statul care și-a consolidat rolul de principal exportator de arme, cu peste o treime din totalul mondial (SIPRI)
-
11 Martie 2019 09:45
Rolul de principal exportator de arme, furnizând mai mult de o treime din armele vândute la nivel mondial în ultimii cinci ani, este consolidat de Statele Unite prin poziția sa în cel mai recent raport al Institutului de cercetări în domeniul păcii (SIPRI), dat publicității luni și preluat de dpa.
SIPRI, cu sediul la Stockholm, a calculat că, în intervalul 2014-2018, volumul global al vânzărilor de arme a crescut cu aproape 8% față de perioada 2009-2013.
Exporturile SUA, îndreptate spre cel puțin 98 de țări, au constituit 36% din volumul mondial. O mare parte din aceste vânzări au reprezentat-o avioanele de luptă.
În perioada 2009-2013, exporturile americane au însemnat 30% din totalul la nivel mondial.
Arabia Saudită a constituit cea mai importantă piață de export pentru Statele Unite, cu 20% din total. De altfel, aproximativ jumătate din exporturile americane s-au îndreptat spre regiunea Orientului Mijlociu.
Conform raportului SIPRI, Rusia a fost al doilea exportator de armament, cu aproximativ o cincime din totalul la nivel mondial. Rusia a vândut armament unui număr de 48 de țări, dar exporturile sale s-au redus cu 17% comparativ cu perioada 2009-2013, din cauza scăderii importurilor Indiei și Venezuelei. Peste jumătate din exporturile Rusiei au fost direcționate către India, China și Algeria.
Al treilea furnizor mondial de armament a fost Franța, urmată de Germania și de China.
Arabia Saudită a fost cel mai mare importator de armament, cu 12% din totalul mondial, principalii săi furnizori fiind SUA, Marea Britanie și Franța.
Cinci țări - Arabia Saudită, India, Egipt, Australia și Algeria - au importat în jur de o treime din armamentele vândute la nivel mondial, mai relevă raportul institutului din Stockholm.AGERPRES