Statul care a devenit NOUL membru al NATO

  • 27 Martie 2020 19:52
Statul care a devenit NOUL membru al NATO

NATO are un nou stat membru.

Macedonia de Nord a devenit vineri cel de-al 30-lea stat membru al NATO, în urma unui proces îndelungat care a inclus schimbarea numelui pentru această țară din Balcanii de Vest, informează DPA, potrivit Agerpres.

"Republica Macedonia de Nord este oficial noul membru al NATO, al 30-lea'', a transmis guvernul de la Skopje într-un comunicat. ''Ne-am îndeplinit visul de generații'', se arată în comunicat.

"Macedonia de Nord este acum parte din familia NATO, o familie formată din treizeci de națiuni și aproape un miliard de persoane. O familie bazată pe certitudinea că, indiferent cu ce provocări ne confruntăm, suntem cu toții mai puternici și mai în siguranță împreună", a subliniat la rândul său secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mai devreme vineri, Macedonia de Nord a depus instrumentul său de aderare la Tratatul Atlanticului de Nord la Departamentul de Stat al SUA (stat depozitar al Tratatului Alianței Nord-Atlantice) - ultimul pas formal pentru a se alătura alianței de apărare.

Parlamentele naționale din toate țările NATO au avut ratificat anterior aderarea Macedoniei de Nord.

"Aderarea Macedoniei de Nord la NATO reprezintă astăzi punctul culminant al multor ani de efort din partea guvernului și a cetățenilor Macedoniei de Nord", a declarat Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA.

Calitatea de membru "va susține o mai mare integrare, o reformă democratică, comerțul, securitatea și stabilitatea în regiune", arătând și altor țări că ușa NATO rămâne deschisă, a adăugat oficialul american.

Anul trecut, Macedonia de Nord și-a schimbat denumirea din Macedonia reglementând o dispută de lungă durată cu Grecia, membră a NATO și a Uniunii Europene, o condiție pe care Atena a pus-o pentru ca Skopje să se alăture celor două organizații.

O ceremonie oficială de ridicare a steagului noii țări membre urmează să aibă loc luni la sediul NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău