Statistică: Șapte din zece persoane vor trăi în zone urbane până în 2050. Cea mai mare creștere a populației urbane va fi în China

  • 14 Iulie 12:10
Statistică: Șapte din zece persoane vor trăi în zone urbane până în 2050. Cea mai mare creștere a populației urbane va fi în China

Șapte din zece persoane vor trăi în zone urbane până în 2050, conform previziunilor Diviziei ONU pentru populație. Aceasta reprezintă o creștere de la doar trei din zece în 1950, transmite un newsletter Statista.com.

Următorul grafic analizează o mică selecție de țări din întreaga lume pentru a evidenția unele dintre modelele preconizate în viitor. Dintre acestea, se preconizează că China va înregistra cea mai mare variație procentuală pe o perioadă de 100 de ani, crescând de la 11,8% din populația țării care locuia în centre urbane în 1950, până la 80% în 2050 – o diferență de aproximativ 68,2%. Această evoluție a fost determinată parțial de creșterea numărului de locuri de muncă în sectorul de producție și servicii din mediul urban.

 

Statistică: Șapte din zece persoane vor trăi în zone urbane până în 2050. Cea mai mare creștere a populației urbane va fi în China

Japonia, Brazilia și Regatul Unit fac parte din grupul de țări în care se preconizează că peste 90% din populația lor va locui în zone urbane până în 2050. După cum arată acest grafic, Regatul Unit a fost foarte urbanizat destul de devreme, în mare parte datorită revoluției sale industriale timpurii și culturii oamenilor care trăiesc în orașe. Situația este similară și pentru alte țări din Europa de Nord și de Vest, unde se preconizează că, până la acea dată, puțin sub 90% din populație va locui în zone urbane. În Europa de Sud, previziunile indică o medie de 82,1 %, în timp ce în Europa de Est se preconizează o medie puțin mai scăzută, de 79,4 %. Între timp, în Statele Unite, se estimează că 83,7 % din populație va locui în centre urbane în 2025, urmând să crească la 89,2 % până în 2050.

Există multe motive pentru urbanizare. Acestea pot fi înțelese, în linii mari, ca „factori de stimulare”, care ar putea include forțarea de a părăsi o zonă rurală din cauza dezastrelor naturale sau automatizarea agriculturii și consolidarea terenurilor, ceea ce duce la reducerea numărului de locuri de muncă în mediul rural, în timp ce „factorii de atracție” pot fi mai degrabă oportunități mai bune de angajare și educație sau interesul pentru un stil de viață diferit.

Impactul schimbărilor climatice este, de asemenea, un factor important, deoarece unele zone vor deveni din ce în ce mai nelocuibile, cum ar fi cele de la Ecuator sau cele de pe coastă. Acest lucru a fost subliniat într-un studiu recent, care indică faptul că aproximativ 13 milioane de persoane ar putea fi forțate să se mute în Statele Unite până în 2100 din cauza creșterii nivelului mării.

Totuși, creșterea urbană nu este deloc universală, unele orașe înregistrând o scădere a populației.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Wed
22
Thu
21
Fri
22
Sat
23
Sun
21
Arhivă Radio Chișinău