Stația de epurare din Chișinău va înghiți jumătate din banii acordați de către BERD

  • 10 Februarie 2014 14:25
Stația de epurare din Chișinău va înghiți jumătate din banii acordați de către BERD

Jumătate din cele 62 de milioane de euro, acordate de Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de apă și canalizare din Chișinău va fi utilizată pentru reabilitarea stației de epurare din Chișinău.

Acordul semnat la sfârșitul săptămânii trecute de Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană de Reconstrucții și Dezvoltare și Primăria Chișinău mai prevede de asemenea, reabilitarea stației de tratare a apei, a unor porțiuni uzate de apeduct, schimbarea a peste 3.500 de branșamente ale blocurilor locative, precum și construcția și reabilitarea a circa 50 de fântâni arteziene, care vor fi utilizate în cazul unor situații excepționale pe râul Nistru. 

Cea mai mare parte din banii acordați de Uniunea Europeană pentru modernizarea în următorii cinci ani a sistemului de apă și canalizare din Chișinău vor fi flosiți pentru reabilitarea stației de epurare, a anunțat directorul „Apă-Canal Chișinău”, Constantin Becciev, în cadrul ședinței Primăriei.

La rândul său, primarul Dorin Chirtoacă, a subliniat necesitatea modernizării infrastructurii din capital.

Stația de epurare din Chișinău a fost construită în anul 1960, dar nu a fost finisată niciodată.  Din această cauză, mirosul neplăcut a persistat timp de mai mulți ani în municipiul Chișinău.

Amintim că vineri, Primăria capitalei a semnat cu Banca Europeană pentru  Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare un acord în valoare de 62 de milioane de euro pentru modernizarea sistemului municipal de apă și canalizare.

Proiectul prevede reabilitarea a 190 de km de apeduct, pe porțiunile cu uzură avansată, a colectoarelor de canalizare, a rezervoarelor de apă potabilă, precum și construcția și reabilitarea a circa 50 de fântâni arteziene. De asemenea, va fi construită prima uzină de producere a hipocloritului de sodiu din Republica Moldova, substanță utilizată la tratarea apei potabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău