Statelor UE le revine decizia dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID-19, transmite Comisia Europeană

  • 05 August 17:29
Statelor UE le revine decizia dacă administrează a treia doză de vaccin anti-COVID-19, transmite Comisia Europeană

Comisia Europeană a transmis joi că decizia privind administrarea unei a treia doze de consolidare de vaccin anti-COVID-19 revine fiecărui stat membru al UE, dar a recomandat să fie avute în vedere evaluările științifice, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

''Opțiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe știință, în linie cu consiliul Agenției Europene a Medicamentului (EMA)'', a declarat la o conferință de presă Arianna Podesta, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

În orice caz, a adăugat ea, pentru viitor este necesar ''să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea în anii următori, în fața posibilei nevoi a unor doze de consolidare dacă dovezile științifice o confirmă și de asemenea pentru apariția unor noi variante'' ale coronavirusului.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt comunitară a amintit comunicatul comun pe care EMA și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) l-au publicat miercuri, în care se menționează că vaccinarea cu schema completă din prezent - două doze de vaccin Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză Johnson & Johnson - este esențială pentru protejarea în fața efectelor cele mai grave ale infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv infectarea cu varianta Delta.

Franța și Germania au anunțat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

''A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici și cei mai fragili'', a declarat președintele francez Emmanuel Macron.

Ministerul german al Sănătății a anunțat la rândul său că din septembrie are în vedere să imunizeze cu această doză de consolidare pacienții cu sistemul imunitar compromis și persoanele vârstnice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,45
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:0,45 m/s
Sun
19
Mon
15
Tue
13
Wed
14
Thu
14

Curs oficial BNM 25 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7452 -0.0000
USD 17.7044 -0.0000
RON 4.1909 -0.0000
UAH 0.6661 -0.0000
RUB 0.2434 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău