Statele Unite-România: Aplicații militare anti-submarin în Marea Neagră
-
12 Octombrie 2015 18:32
Marinari militari din Statele Unite și România vor elabora și vor aplica tactici cu tehnică de luptă pentru consolidarea interoperabilității misiunilor.
Statele Unite ale Americii și România vor efectua în această săptămână, în Marea Neagră, aplicații privind operațiunile contra submarinelor. Potrivit serviciului de presă al Flotei a VI-a a Marinei Militare a SUA, cu sediul în Neapole, Italia, a aterizat duminică, la Constanța, un avion american anti-submarin P-3C Orion.
"Marinarii militari din SUA și România vor analiza și vor elabora tactica de luptă, vor stabili ce tehnică utilizează și care va fi ordinea acțiunilor contra submarinelor, pentru consolidarea interoprabilității și a capacităților comune, în scopul asigurării securității, accesului și stabilității în Marea Neagră", a precizat serviciul de presă al Flotei a VI-a.
Exercițiile vor avea loc în zilele de13-14 octombrie. În septembrie, viceamiralul James Foggo, comandantul Flotei a VI-a, spunea că Marina Militară a Statelor Unite ale Americii "se străduiesc să-și mențină prezența aproape permanentă în Marea Neagră". Este vorba de apele internaționale și flota americană intenționează să fie prezentă acolo, "profitând de dreptul la o navigație maritimă liberă", a spus comandantul. În prezent, în Marea Neagră se află distrugătorul american USS Porter.
În zona de responsabilitate operațională a Flotei a VI-a a Marinei Militare a SUA, se află aproximativ jumătate din Oceanul Atlantic, precum și mările Adriatică, Baltică, Barents, Marea Caspică, Marea Nordului și Marea Neagră. În conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux din anul 1936, privind regimul de trecere a navelor de război prin Bosfor și Dardanele în Marea Neagră, durata șederii aici pentru navele statelor ne-limitrofe Mării Negre pe timp de pace nu poate depăși 21 de zile- mai precizează corespondentul TASS, Ivan Lebedev.