Statele Unite vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina

  • 08 Noiembrie 2022 11:02
Statele Unite vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina

Pușcașii marini americani vor amplasa un radar TPS-80 în România, lângă granița cu Ucraina, anunță Ambasada României în Statele Unite, într-o postare pe Facebook, scrie defenseromania.ro.

"Radarul va asigura detectarea, urmărirea și identificarea țintelor aeriene care evoluează în estul Ucrainei și în bazinul central-vestic al Mării Negre, îmbunătățind apărarea integrată prin creșterea razei de detectare a țintelor aeriene care evoluează la altitudini joase, medii și înalte", precizează Ambasada României în SUA, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, armata spaniolă va aduce în România un radar TPS-43, care va fi integrat în sistemul integrat de apărare antiaeriană și antirachetă al NATO, informează sursa citată.

În iunie, la summitul NATO de la Madrid, SUA au anunțat că își vor consolida poziționarea militară în Europa, pentru ca NATO să poată răspunde la amenințări provenind „din toate direcțiile și în toate domeniile: terestru, aerian, maritim”.

Cu această ocazie, președintele Joe Biden a anunțat o prezență consolidată - militari și capacități americane - în Spania, Polonia, România, țările baltice, Regatul Unit, Germania și Italia. 

Militarii americani și spanioli au făcut deja misiuni de recunoaștere în țară, pentru stabilirea locurilor optime de amplasare a radarelor, de comun acord cu autoritățile militare române.

MApN urmează să asigure facilitățile pentru dislocare, militarii care vor deservi echipamentele și fondurile pentru intrare, staționare și operare. 

De asemenea, președintele Iohannis a notificat conducerea Parlamentului că este de acord cu operațiunea, după ce s-a consultat cu CSAT. Comisiile pentru Apărare ale celor două Camere vor fi informate despre această decizie, la fel și un viitor plen reunit al Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău