Statele Unite trimit instructori FBI la Chișinău

  • 15 Octombrie 2014 15:04
Statele Unite trimit instructori FBI la Chișinău

Numărul de atacuri cibernetice ale căror ținte sunt instituțiile guvernamentale a crescut, una din cauze fiind softurile piratate, dar și utilizarea tot mai frecventă a dispozitivelor digitale moderne.

În perioada aprilie-septembrie anul curent, la Centrul pentru Securitatea Cibernetică au parvenit aproximativ 2,7 milioane de alerte. De asemenea, în ultimele 4 luni se atestă o creștere de aproximativ 12 ori a numărului de viruși detectați în adresele electronice ale instituțiilor de stat și ale funcționarilor, a declarat directorul Centrului, Natalia Spânu, în cadrul conferinței ”Securitatea Cibernetică în Moldova: provocări, tendințe și soluții”.

Numărul de atentate asupra rețelelor guvernamentale este în creștere, a subliniat Natalia Spânu, explicând această situație prin faptul că dispozitivele digitale sunt mai accesibile. ”Cetățenii, funcționarii se folosesc tot mai mult de dispozitivele mobile. Vorbesc aici de telefoane de pe care se accesează e-mailuri, comunicarea prin skype și alte aplicații. Asta sigur oferă multe avantaje însă și multe riscuri”, a declarat Natalia Spânu.

O altă problemă constă în faptul că multe instituții de stat mai utilizează sisteme de soft piratate, iar una din măsurile de bază de prevenire și combatere a acestui fenomen este instruirea personalului cu privire la riscurile de securitate cibernetică.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a acordat Republicii Moldova peste 100.000 de dolari în ultimii ani pentru combaterea crimelor cibernetice, potrivit reprezentantului misiunii diplomatice americane, Donald Carroll. ”Pe parcursul a câțiva ani noi oferim instruiri peste hotare, în statele Unite și în Europa pentru anchetatori, ofițeri de poliție și pentru procurori. În fiecare an instruim aproximativ 10-15 colaboratori din aceste organe instruim în combaterea crimelor cibernetice. De asemenea, în șase săptămâni vom avea la Chișinău instructori din partea unor instituții din Statele Unite precum FBI”, a declarat Donald Carroll.

Amintim că despre securitatea informațională a Republicii Moldova s-a discutat și săptămâna trecută, la Consiliul Suprem de Securitate, unde s-a menționat necesitatea elaborării unei Concepții a Securității Informaționale și creării unui Centru de reacții la incidente de securitate, care va funcționa pe lângă Guvern. Ministrul Tehnologiilor Informaționale, Pavel Filip a declarat atunci că Republica Moldova nu se confruntă cu un pericol iminent în acest domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău