Statele Unite suspendă sancțiunile împotriva Siriei și permit trimiterea de ajutoare umanitare după cutremure

  • 11 Februarie 2023 09:25
Statele Unite suspendă sancțiunile împotriva Siriei și permit trimiterea de ajutoare umanitare după cutremure

Departamentul de Stat american a emis o autorizație valabilă timp de șase luni pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de luni, transmite dpa. Până acum, astfel de activități erau interzise conform sancțiunilor impuse de Washington regimului de la Damasc, transmite Agerpres.

Oficialități guvernamentale siriene au cerut de luni comunității internaționale să elimine sancțiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse și echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine. Bilanțul morților provocate de seisme în Siria - inclusiv în teritoriile din nord-vest controlate de rebeli - a ajuns la aproape 3400.

„În timp ce aliații internaționali și partenerii umanitari se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectați, vreau să fie foarte clar că sancțiunile SUA din Siria nu vor sta în calea eforturilor care salvează vieți pentru poporul sirian", a declarat Wally Adeyemo, adjunct al secretarului Trezoreriei americane. Autorizația emisă extinde reglementările cu scop umanitar existente, "astfel încât cei care acordă asistență să se poată concentra asupra a ceea ce este cel mai necesar: salvarea de vieți și reconstrucția", a adăugat el.

Ministerul de Externe de la Damasc a apreciat însă că măsura este "înșelătoare" și a cerut Statelor Unite să pună capăt "măsurilor coercitive unilaterale" și să "înceteze practicile ostile și încălcările legislației internaționale". Într-un comunicat trimis agenției de presă oficiale SANA, ministerul "a făcut apel la țări și organizații internaționale (...) să ceară eliminarea necondiționată a blocadei inumane, imorale și ilegale impuse poporului sirian".

În Siria se duce de 12 ani un război civil, iar sancțiunile impuse de SUA și de Uniunea Europeană îngreunează exporturile către această țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău