Statele Unite și Rusia au convenit asupra unui set de reguli aplicabile în Siria

  • 21 Octombrie 2015 14:45
Statele Unite și Rusia au convenit asupra unui set de reguli aplicabile în Siria

Un memorandum convenit de conducerea militară a Statelor Unite și a Rusiei cu privire la preîntâmpinarea incidentelor aviatice în Siria a fost semnat la 20 octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a confirmat, primirea documentului convenit de cele două părți la sfârșitul săptămânii trecute.

Textul documentului nu a fost dat publicității, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, la solicitarea părții ruse, dar din declarațiile Ministerelor Apărării din cele două țări se pot deduce câteva elemente de conținut.

Documentul se numește "Memorandumul cu privire la prevenirea incidentelor și asigurarea zborurilor aviației în cursul operațiunilor din Siria".

Viceministrul rus al apărării, Anatoli Antonov, a declarat că el reglementează acțiunile aparatelor cu și fără pilot, deci și a dronelor în spațiul sirian, și conține un fel de reguli și restricții care au ca scop prevenirea incidentelor între aviația rusă și cea americană.

După ce va intra în vigoare, ori el a intrat în vigoare la momentul semnării, între comandamentele militare rus și american vor fi deschise canale de comunicare operative, deschise 24 de ore din 24, și a fost stabilit un mecanism de interacțiune, inclusiv pentru acordarea de ajutor reciproc în situații de urgență.

Statele Unite au comunicat deja semnarea memorandumului aliaților acestora și, după cum afirmă Pentagonul, aliații știau deja despre ce conține documentul, pentru că au participat la elaborarea lui.

Ministerul rus al apărării subliniază că regulile stipulate în acest memorandum se extind și asupra piloților din alte țări decât Statele Unite, care fac parte din coaliția anti-ISIS.

Din punct de vedere politic, Ministerul rus al Aparării consideră că semnarea documentului demonstrează potențialul superior de cooperare între Moscova și Washington în lupta antiteroristă, Rusia declarându-se gata să o extindă și să o adâncească.

Dar, pe de altă parte, este subliniat și caracterul lui strict tehnico-militar care nu schimbă poziția fundamentală a Rusiei în problema siriană. Astfel, Ministerul rus al Apărării subliniază, din nou, că dacă Rusia se află în Siria în mod legal, la invitația conducerii de acolo, coaliția condusă de Statele Unite, nu.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a spus că memorandumul conține, practic, doar niște protocoale, adică reguli de securitate concrete, pe care vor trebui să le respecte echipajele, dar, de pildă, nu a menționat care este distanța minimă de apropiere între avioane.

El a spus doar că a fost fixată această distanță și că aparatele nu vor trebui să se apropie atât de mult, încât să fie nevoie să se aplice aceste reguli.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău