Statele Unite și Marea Britanie cer Moscovei prelungirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina

  • 10 Mai 2023 13:05
Statele Unite și Marea Britanie cer Moscovei prelungirea acordului privind exportul de cereale din Ucraina

Statele Unite și Marea Britanie au cerut în comun, prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, denunțând faptul că Rusia continuă să folosească alimentele ca armă, transmite Agerpres.

„În ultimele zile, Rusia a blocat din nou intrarea navelor în porturile ucrainene pentru a prelua cereale, un act cinic care are ca rezultat direct reducerea cantității de alimente pe piețele mondiale și, de facto, le împiedică "să ajungă la cei care au nevoie în Africa, Orientul Mijlociu și în întreaga lume", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken la o conferință de presă.

„Lumea nu ar trebui să reamintească Rusiei la fiecare două sau trei săptămâni să nu folosească foamea oamenilor ca armă în războiul său împotriva Ucrainei", a adăugat șeful diplomației americane.

„Este complet imoral pentru Rusia să folosească foamea celor mai săraci oameni din lume ca pârghie în acest conflict", a adăugat omologul său britanic James Cleverly, aflat în vizită la Washington.

Acordul semnat pe 22 iulie pe o perioadă de 120 de zile de ONU, Ucraina, Rusia și Turcia a contribuit la atenuarea crizei alimentare globale cauzate de război și a fost reînnoit pentru o perioadă de patru luni. El expiră pe 18 mai, iar Rusia nu a aprobat o a treia reînnoire.

Rusia acuză, în special, neaplicarea unui al doilea acord cu Ucraina care să permită propriile exporturi de cereale și îngrășăminte. Moscova se plânge că nu poate să își vândă producția și îngrășămintele din cauza sancțiunilor occidentale care afectează în special sectoarele financiar și pe cel logistic. Washingtonul respinge acest argument și asigură că acest aspect nu este vizat de sancțiunile americane.

Ucraina este unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, amintește France Presse. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău