Statele Unite pun bazele unei alianțe cu 13 țări din zona Asia-Pacific pentru a contracara China

  • 10 Septembrie 2022 10:26
Statele Unite pun bazele unei alianțe cu 13 țări din zona Asia-Pacific pentru a contracara China

Dezvoltarea digitală și a energiilor regenerabile, dreptul muncii mai exigent, mobilizare anticorupție: Statele Unite au pus vineri, la Los Angeles, bazele unei alianțe cu 13 țări din zona Asia-Pacific, pentru a se prezenta ca o alternativă la China în regiune.

După două zile de negocieri, țările noului Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), o inițiativă lansată în mai de către președintele american Joe Biden, au aprobat o declarație comună de angajament pentru a se angaja să coopereze în patru domenii: comerțul (economia digitală în special), lanțurile de aprovizionare (afectate de pandemie), energia verde și lupta împotriva corupției, relatează AFP, citată de Agerpres.

Acordul „va crea locuri de muncă atât în Statele Unite, cât și în celelalte țări ale IPEF”, a spus secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, la încheierea acestei prime întâlniri fizice dintre cei 14 membri ai alianței. Textul adoptat constituie „o foaie de parcurs pentru viitoare discuții”, a adăugat ea, salutând "consensul" dintre țările membre. Cu toate acestea, India a refuzat să se angajeze în dosarele comerț și economie digitală.

Cu acest nou parteneriat comercial, administrația Biden speră să reconstruiască pilonul economic al diplomației sale în regiune. În 2017, Donald Trump, pe atunci președinte, s-a retras din Tratatul de liber schimb transpacific (TPP), lăsând câmpul liber Chinei, a cărei economie este esențială pentru mulți vecini, pentru a-și exercita influența.

Dar această alianță este deja criticată și unii experți pun la îndoială sfera ei reală, dincolo de un simplu simbol pentru a oferi o alternativă la China țărilor din regiunea Asia-Pacific. Sunt astfel excluse orice reduceri de tarife sau facilitarea accesului pe piața americană.

După retragerea Statelor Unite din TPP, care a fost încheiat în cele din urmă fără Washington în 2018, președintele Biden exclude un acord major de liber schimb, în pofida aspirațiilor mai multor puteri asiatice: opinia publică americană îl vede ca pe o amenințare pentru locurile de muncă din Statele Unite. În ciuda contururilor încă vagi ale IPEF, cercurile de afaceri americane par să susțină acest nou compromis.

„Dacă Statele Unite rămân absente din regiune, este un risc, China este cunoscută pentru sprijinul acordat (acestor țări), uitați-vă la acordurile pe care le încheie în materie de infrastructură”, a declarat pentru AFP un participant la summit. „Acest ajutor vine și cu condițiile lor și, pe termen lung, poate dăuna cu adevărat afacerilor americane din regiune”, a adăugat el. Structurat în jurul Statelor Unite, IPEF reunește Australia, Brunei, Insulele Fiji, India, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malaezia, Noua Zeelandă, Filipine, Singapore, Thailanda și Vietnam.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău