Statele Unite | O nouă încercare a republicanilor de a abroga Obamacare în Congres

  • 15 Noiembrie 2017 18:45
Statele Unite | O nouă încercare a republicanilor de a abroga Obamacare în Congres

Majoritatea republicană din Senatul american a adăugat abrogarea obligației universale de achiziție a unei asigurări de sănătate la proiectul său de reformă privind sistemul fiscal, o nouă tentativă de îndeplinire a unei promisiuni electorale a lui Donald Trump, până în prezent eșuată, scrie Agerpres.

Cele două camere ale Congresului dezbat în prezent marele proiect de scădere a taxelor și de simplificare a fiscalității susținut de președintele republican.

Camera Reprezentanților ar urma să se exprime joi prin vot asupra versiunii sale de reformă, în timp ce, în Senat, Comisia de Finanțe dezbate propria versiune începând de luni.

Planul Senatului diferă de cel al Camerei Reprezentanților și include, de marți seară, eliminarea penalității introduse de reforma sistemului de sănătate a lui Barack Obama, penalitate care este acum aplicată contribuabililor care nu au asigurare de sănătate.

Această amendă urmărește să determine persoanele tinere și sănătoase să cotizeze și să participe la sistem, pentru a compensa costurile cu îngrijirea pacienților foarte bolnavi. Însă este unul din aspectele cel mai puțin apreciate din cadrul Obamacare și ținta predilectă a republicanilor.

Amenda este în 2017 de 2,5% din veniturile anuale ale unei gospodării sau de 695 de dolari, prevalând valoarea cea mai mare.

Majoritatea republicană a eșuat în mai multe rânduri să abroge, chiar și parțial, Obamacare, din cauza opoziției unora dintre membrii săi, ultima dată în septembrie.

Eliminarea penalității este departe de abrogarea totală cerută de mult timp de Donald Trump. Însă ea ar avea totuși un efect asupra sistemului de sănătate, conform unei analize a Biroului pentru buget din Congres (CBO).

Patru milioane de persoane ar alege să nu mai apeleze la asigurare de sănătate din primul an de la punerea în aplicare a reformei, estimează CBO, iar prețul mediu al asigurărilor individuale ar crește, prin urmare, cu 10%.

Liderii republicanilor speră că această măsură minimă de abrogare a penalităților reprezintă cel mai mic numitor comun din rândul majorității.

Senatorul John McCain, care a sabotat tentativele precedente, a declarat că nu se opune.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:4,12 m/s
Sat
9
Sun
10
Mon
10
Tue
9
Wed
11

Curs oficial BNM 17 Aprilie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3806 -0.0000
USD 17.8731 -0.0000
RON 4.3416 -0.0000
UAH 0.6392 -0.0000
RUB 0.2325 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău