Statele Unite nu exclud acțiuni militare împotriva Teheranului. „Totul este pe masă”

  • 30 Ianuarie 2023 08:57
Statele Unite nu exclud acțiuni militare împotriva Teheranului. „Totul este pe masă”

Antony Blinken, șeful diplomației americane. Foto: Profimedia Images Secretarul de stat Antony Blinken a declarat duminică că executivul american nu exclude acțiunile militare pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune Al Arabiya în cadrul turneului său în Orientul Mijlociu, Antony Blinken a declarat că „totul este pe masă”. A adăugat însă că diplomația este calea preferată. Iranul a avut șansa de a reveni la acordul nuclear internațional, dar a respins-o, a spus șeful diplomației americane în interviu.

Nici președintele american Joe Biden nu a exclus un atac ca ultimă soluție în vara anului trecut, amintește dpa, potrivit Agerpres.

Negocierile vizând relansarea acordului nuclear de la Viena din 2015 dintre Iran și Occident sunt de luni bune în impas. Potrivit diplomaților, Teheranul a blocat un acord cu puțin timp înainte ca acesta să fie încheiat.

Reprimarea brutală a protestelor recente din Iran a zdruncinat, de asemenea, încrederea în negocieri. Uniunea Europeană a condamnat acțiunile aparatului de securitate al Iranului și a impus noi sancțiuni dure.

După ce fostul președinte Donald Trump a retras Statele Unite din acordul nuclear cu Iranul în 2018, Teheranul a încetat să respecte restricțiile convenite în acord și a refuzat accesul inspectorilor AIEA.

Iranul îmbogățește în prezent uraniul la un nivel de puritate de 60%. Potrivit datelor AIEA, acesta este un procentaj care nu este în mod semnificativ sub nivelul de 90%, necesar pentru armele nucleare. Regimul de la Teheran pretinde că folosește programul nuclear doar în scopuri civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău