Statele Unite marchează 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001

  • 11 Septembrie 2018 08:17
Statele Unite marchează 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001

Statele Unite marchează marți, 11 septembrie, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulți ani înscrisă în memoria colectivă și care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârșit, împotriva radicalismului islamic, transmite Mediafax.

În dimineața zilei de marți, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate. Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbușit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la fațada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriștilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca și împrejurările exacte ale producerii catastrofei.

În total, 2 977 de persoane nevinovate și-au pierdut viața în urma atentatelor, iar alte mii au fost rănite.

Atentatele de la 11 septembrie au fost comise din ordinul liderului rețelei teroriste Al Qaida, Usama bin Laden, de 19 teroriști arabi, majoritatea cetãțeni saudiți.

Statele Unite au reacționat la atacuri declanșând, la scurt timp dupã acestea, campania din Afghanistan, țarã unde Bin Laden primise adãpost de la talibani. Conflictul din Afghanistan este parte a așa-numitului rãzboi global împotriva terorismului, proclamat de președintele de atunci al Statelor Unite, George W. Bush, rãzboi care, dupã 17 ani, continuã sã fie purtat pe mai multe continente.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău