Statele Unite își dublează prezența militară în Irak

  • 08 Noiembrie 2014 22:21
Statele Unite își dublează prezența militară în Irak

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, a aprobat trimiterea a încă 1.500 de militari în Irak, ceea ce dublează efectivele americane din această țară.

Liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a aprobat trimiterea a încă 1500 de militari în Irak, ceea ce dublează efectivele americane din această țară.

Militarii asigură paza unor obiective și consilierea forțelor de securitate irakiene, fără a fi implicați direct în confruntările cu jihadiștii Statului Islamic.

Noul contingent se va ocupa de antrenarea armatei irakiene și a milițiilor kurde, Peșmerga.

"Comandamentul central al SUA va stabili mai multe locuri de-a lungul Irakului în care vor fi antrenate 12 brigăzi irakiene, nouă brigăzi ale armatei irakiene și trei brigăzi ale luptătorilor Peșmerga. Locurile de antrenament se vor afla în nordul, vestul și sudul Irakului", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, amiralul John Kirby.

SUA, care și-au retras forțele din Irak în urmă cu trei ani, au declanșat vara aceasta o campanie aeriană împotriva jihadiștilor din Statul Islamic.

Aceștia au reușit să ocupe o parte importantă din nordul și centrul Irakului, pe fondul colapsului forțelor de securitate irakiene, care fuseseră antrenate și echipate de americani.

Washingtonul își propune, acum, să ajute la refacerea armatei irakiene, dar și la antrenarea și echiparea câtorva mii de luptători din triburile sunnite care se opun Statului Islamic. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău