Statele Unite insistă asupra importanței unui efort global pentru combaterea atacurilor cibernetice
-
20 Octombrie 2021 10:31
Adjunctul secretarului american al trezoreriei, Wally Adeyemo, a insistat marți asupra importanței ca Statele Unite să colaboreze cu aliații săi pentru a combate atacurile cibernetice, la o zi după ce a dat publicității un raport conform căruia criptomonedele slăbesc sancțiunile economice, anunță AFP, citat de Agerpres.
Oficialul american consideră că este esențial un „efort global” pentru combaterea atacurilor cibernetice, deoarece ”mulți dintre acești infractori cibernetici locuiesc în afara țării.”
„Cel mai important lucru pe care îl pot face companiile, guvernul nostru și persoanele fizice este să se concentreze asupra îmbunătățirii securității lor cibernetice”, a completat acesta.
Trezoreria american a dat luni publicității un raport în care sunt analizate sancțiunile adoptate de Washington. Acesta relevă că este nevoie modernizarea acestui sistem, a cărui eficiență este afectată ca urmare a dezvoltării criptomonedelor.
Adjunctul secretarului american al trezorerie a subliniat, de asemenea, că este adevărat că autoritățile chineze ”încearcă să găsească modalități de a ocoli sistemul nostru financiar pentru a evita sancțiunile.”
„Adoptând măsuri împreună cu alte țări vom fi într-o poziție mai bună pentru a ne asigura că menținem sistemul financiar bazat pe dolari la nivel global și, de asemenea, că suntem capabili să facem astfel ca adversarii noștri să fie responsabili pentru acțiunile lor care încalcă legile și standardele internaționale”, a explicat Wally Adeyemo.
Recent, miniștrii și reprezentanții Uniunii Europeane, României și ai altor 30 de state, printre care Germania, Franța, Canada au adoptat o declarație comună, la inițiativa SUA, prin care își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că „fenomenul ransomware reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa securității globale, cu consecințe economice și de securitate grave.”
„Diminuarea efectelor acțiunilor de ransomware necesită eforturi de consolidare a rezilienței rețelelor și sistemelor informatice, măsuri concrete de compromitere a fluxurilor financiare ilicite aferente acestor acțiuni, operații coordonate de diminuare a capacităților actorilor responsabili și angajament diplomatic susținut în promovarea unei conduite responsabile a statelor, în special în gestionarea amenințărilor care provin din propriul teritoriu”, este precizat în documentul mai sus amintit.
Evenimentul privind combaterea fenomenului ransomware s-a desfășurat în format videoteleconferință, pe parcursul a două zile. În cadrul acestuia, participanții au evaluat diferite formule de consolidare a cooperării, a schimbului de experiență, informații și bune practici în vederea prevenirii, detectării, gestionării și răspunsului la astfel de acțiuni.