Statele Unite impun sancțiuni unui exportator rus de arme

  • 04 Septembrie 2015 08:28
Statele Unite impun sancțiuni unui exportator rus de arme

Guvernul american a impus sancțiuni exportatorului de stat de arme rus Rosoboronexport pentru încălcarea unei legi din Statele Unite ce restricționează comerțul de arme cu Iranul, Coreea de Nord și Siria, interzicând achiziționări militare viitoare de la această companie, informează Agerpres.   Pentagonul a achiziționat ultima dată de la Rosoboronexport elicoptere…

Guvernul american a impus sancțiuni exportatorului de stat de arme rus Rosoboronexport pentru încălcarea unei legi din Statele Unite ce restricționează comerțul de arme cu Iranul, Coreea de Nord și Siria, interzicând achiziționări militare viitoare de la această companie, informează Agerpres.
   
Pentagonul a achiziționat ultima dată de la Rosoboronexport elicoptere pentru a le furniza forțelor de securitate afgane în 2013, a declarat joi purtătorul de cuvânt al ministerului american al apărării. Departamentul de Stat a anunțat sancțiunile miercuri.
   
Cumpărarea de echipamente de către armata americană de la compania rusească, având în vedere că aceasta vinde arme guvernului președintelui sirian Bashar al-Assad, a provocat critici bipartizane în Congresul SUA.
   
Ministerul rus de Externe a condamnat noile sancțiuni americane, declarând că Moscova va lua contramăsuri.

    Mai multe alte firme din Rusia, China și Sudan figurează de asemenea în anunțul Departamentului de Stat al SUA.
   
Actul de neproliferare asupra Iranului, Coreii de Nord și Siriei interzice comerțul cu aceste țări de bunuri, servicii sau tehnologie folosită pentru a produce arme de distrugere în masă sau rachete balistice.
   
Rusia îl sprijină pe președintele sirian Bashar al-Assad într-un război civil ce durează de patru ani și jumătate, inclusiv prin furnizarea de tehnică militară. Iranul și Coreea de Nord sunt sub embargouri ONU asupra armelor.
   
Noile sancțiuni interzic guvernului SUA să procure bunuri sau servicii de la entitățile menționate, precum și să le vândă bunuri și servicii din domeniul apărării.
   
Pentagonul a cumpărat anterior elicoptere rusești Mi-17 pentru forțele afgane de la Rosoboronexport și un important general american a declarat în fața unei comisii a Senatului în 2014 că interzicerea comerțului cu exportatorul rus de arme ar putea fi 'catastrofală' pentru forțele Statelor Unite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău