Statele Unite impun sancțiuni împotriva a 17 oficiali saudiți implicați în moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

  • 16 Noiembrie 2018 08:19
Statele Unite impun sancțiuni împotriva a 17 oficiali saudiți implicați în moartea jurnalistului Jamal Khashoggi

Statele Unite ale Americii au anunțat joi, 15noiembrie, sancțiuni financiare împotriva a 17 oficiali saudiți implicați în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, între care și apropiați ai prințului moștenitor Mohammed bin Salman, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Printre persoanele vizate de aceste măsuri se numără și membri ai gărzii prințului saudit, Saud al-Qahtani, și 'subordonatul' său Maher Mutreb, precum și consulul general al Arabiei Saudite la Istanbul, Mohammad Al-Otaibi, a anunțat Ministerul de Finanțe american într-un comunicat.

„Responsabilii saudiți pe care îi sancționăm au fost implicați în uciderea odioasă a lui Jamal Khashoggi. Acești indivizi care au vizat și ucis brutal un jurnalist care a locuit și muncit în Statele Unite trebuie să plătească prețul acțiunilor lor”, a declarat ministrul finanțelor Steven Mnuchin.

„Statele Unite continuă să lucreze pentru a stabili exact toate faptele, iar noi îi vom trage la răspundere pe toți cei implicați pentru a le face dreptate logodnicei, copiilor și familiei lui Khashoggi', a adăugat el, cerând Riadului 'să ia măsurile adecvate pentru ca opozanții și jurnaliștii să nu mai fie vizați”.

Sancțiunile impuse se referă la 'încălcări grave ale drepturilor omului' și prevăd blocarea tuturor bunurilor din Statele Unite ale persoanelor vizate și interdicția pentru cetățenii americani de a face afaceri cu aceștia.

„Saud al-Qahtani este un important oficial al guvernului saudit care a participat la planificarea și executarea operațiunii care a condus la asasinarea lui Khashoggi”, a afirmat Ministerul american al Finanțelor.

„Această operațiune a fost coordonată și executată de subordonatul său Maher Mutreb și a implicat participarea a cel puțin alți 14 oficiali ai guvernului saudit”, de asemenea sancționați, precum consulul general. 'Toți acești indivizi sunt sancționați, fiind găsiți vinovați sau complici la încălcări grave ale drepturilor omului', precizează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău