Statele Unite extrădează către China un bancher acuzat de o fraudă de sute de milioane de dolari

  • 15 Noiembrie 2021 15:22
Statele Unite extrădează către China un bancher acuzat de o fraudă de sute de milioane de dolari

Un bancher chinez acuzat de corupție și pe care autoritățile chineze încearcă de 20 de ani să-l aducă în țară a fost expulzat duminică din SUA către China, potrivit presei chineze citate luni de agenția EFE, transmite Agerpres.

Fost director al sucursalei Băncii Chinei din orașul chinez Kaiping, Xu Guojun este acuzat de corupție și delapidare pe scară extinsă a unor fonduri publice. Acuzațiile împotriva lui au fost formulate de Comisia Centrală pentru Inspecție și Disciplină (CCID), brațul anticorupție al Partidului Comunist chinez.

În anul 2001, Xu Guojun a fugit din China înainte de a fi judecat, dar șapte ani mai târziu a fost condamnat în SUA de un tribunal din Las Vegas la 22 de ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Chinei cu cel puțin 485 de milioane de dolari.

Predecesorul și succesorul său în funcție, Xu Chaofan și Yu Zhendong, suspecți de participare la aceleași infracțiuni, au reușit de asemenea să fugă din China, dar au fost și ei condamnați în SUA, care i-a extrădat către China în 2004 și, respectiv, 2008.

Potrivit cotidianului chinez Global Times, o parte din banii fraudați au sfârșit în cazinourile din Las Vegas, unde în perioada cât s-au bucurat de libertate în SUA foștii bancheri se lansau în pariuri de până la 80.000 de dolari.

Potrivit CCID, până în prezent au fost recuperați 312 milioane de dolari din prejudiciu.

Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, China Zhao Lijian, a declarat că ''indiferent unde se ascund corupții care fug de justiție ei nu vor scăpa judecății''. El a subliniat că în cazul bancherului repatrierea acestuia este rezultatul ''eforturilor comune ale Chinei și SUA'', ai căror președinți Xi Jinping și Joe Biden vor avea un summit prin videoconferință în orele următoare.

După ce a venit la putere în 2012, președintele Xi Jinping a lansat o cruciadă împotriva corupției, mii de funcționari și bancheri fiind condamnați de atunci, deși unii critici consideră că el ar fi folosit această campanie și pentru a-și neutraliza rivali politici.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău