Statele Unite | După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

  • 12 Decembrie 2017 08:24
Statele Unite | După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

Președintele american, Donald Trump, a chemat luni, la câteva ore după atentatul de la New York, soldat cu trei răniți, la reformarea unui sistem de imigrare "lax" care "permite prea multor oameni periculoși" să intre în Statele Unite, transmite AFP.

Subliniind că bărbatul arestat în acest caz a ajuns în SUA grație unui sistem de "migrații în lanț", liderul de la Casa Albă a apreciat că acest lucru este "incompatibil cu securitatea națională".

"Migrațiile în lanț", termen popular în rândul conservatorilor anti-imigrație, desemnează cazurile imigranților legali care reușesc să ajungă în Statele Unite ca urmare a susținerii primite din partea membrilor de familie emigrați anterior, în special frați, surori sau copii.

"Tentativa de atentat sângeros la New York de astăzi — al doilea atac terorist în acest oraș în două luni — ilustrează încă o dată necesitatea urgentă a votării de către Congres a unor reforme legislative pentru protejarea americanilor", a arătat Trump, într-un comunicat.

Apărând decretul său privind migrația, care interzice permanent trecerea frontierei americane de către cetățenii a șapte țări (Yemen, Siria, Libia, Iran, Somalia, Coreea de Nord și Ciad), Donald Trump a apreciat că acesta nu este decât "un pas înainte" pentru a face mai sigur sistemul de imigrare.

"Congresul trebuie să pună capăt migrațiilor în lanț", a insistat el, reafirmând de asemenea convingerea sa că autorii actelor teroriste merită "pedepsele cele mai grele", inclusiv pedeapsa cu moartea în anumite cazuri.

Un bărbat a declanșat luni dimineața, la ora locală 7,20, o bombă artizanală într-un tunel care leagă Times Square de autogara Port Authority, un terminal de transport foarte frecventat la acea oră, explozia provocând rănirea a trei persoane.

Suspectul a fost identificat de poliție ca fiind Akayed Ullah, 27 de ani, originar din Bangladesh. Conform Casei Albe, acesta a ajuns în Statele Unite în 2011 grație unei vize de reîntregire a familiei.

El purta, lipit de corp, "un dispozitiv exploziv rudimentar" și a fost rapid arestat, fiind rănit și ars pe abdomen.

Dispozitivul nu a explodat decât parțial, ceea ce explică numărul mic de victime, a indicat guvernatorul din New York, Andrew Cuomo.

Chiar dacă poliția nu a spus încă nimic privind motivațiile suspectului, pista jihadistă se contura luni după-amiază, potrivit AFP.

Bărbatul a fost "influențat" de grupări jihadiste și propaganda lor pe internet, a declarat Cuomo. Și mai multe publicații americane, printre care New York Times și New York Post, au indicat că Akayed Ullah a declarat poliției că a fost inspirat de gruparea Stat Islamic.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
20
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău