Statele Unite dotează armata Republicii Moldova cu tehnică militară

  • 12 Noiembrie 2014 19:27
Statele Unite dotează armata Republicii Moldova cu tehnică militară

Guvernul Statelor Unite ale Americii a oferit Armatei Naționale un lot de tehnică militară, precizează un comunicat de presă al ministerului Apărării al Republicii Moldova.

Potrivit șefului Direcției Logistică, colonelul Alexandru Zveaghin, lotul de tehnică militară a fost donat în cadrul unui program de asistență din partea SUA și cuprinde 43 de unități de tehnică HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle - Humvee) și 10 remorci pentru unități de tehnică auto HMMWV.
 
 Donația a fost făcută astăzi în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul Ministerului Apărării.
 
Prezent la eveniment, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că „evenimentul de astăzi se înscrie perfect în practica bunei cooperări între Republica Moldova și Statele Unite ale Americii, în numele securității internaționale și al păcii, a stabilității și dezvoltării democratice a statului nostrum”. ”Sunt ferm convins că acest sprijin va fortifica capacitățile Forțelor Armate, care vor putea contribui mai eficient pe viitor la realizarea sarcinilor de apărare a țării, precum și de menținere a păcii în cadrul misiunilor internaționale”, a spus președintele Timofti.
 
La rîndul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William H. Moser, a declarat că operațiunile de menținere a păcii creează una din cele mai bune platforme prin care o țară poate deveni un factor de contribuție la securitate și nu doar un consumator de securitate. „Republica Moldova are o experieță bogată de participare în misiuni de menținere a păcii, inclusiv o istorie lungă de furnizare a observatorilor ONU în Africa, a mai multor contingente în operațiunea post-conflict din Irak, iar astăzi aveți al doilea contingent de 41 de militari detașați în Kosovo. Aceste vehicule vor ajuta la pregătirea mai multor militari pentru viitoarele operațiuni de menținere a păcii”, a spus ambasadorul Moser.
 
39 de vehicule militare au fost oferite astăzi, altele patru urmând să ajungă în Armata Națională până la sfărșitul anului curent.Tehnica oferită de SUA va face parte din dotarea Batalionului 22 de menținere a păcii.
 
Colaborarea moldo-americană în domeniul apărării se desfășoară în baza Memorandumului „Cu privire la colaborarea în domeniul militar dintre Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Departamentul Apărării al Statelor Unite ale Americii”, semnat la 4 decembrie 1995, precizează Ministerul Apărării.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău