Statele Unite discută cu Turcia despre o posibilă vânzare de rachete Patriot

  • 16 Iulie 2018 18:20
Statele Unite discută cu Turcia despre o posibilă vânzare de rachete Patriot

Departamentul american de Stat negociază cu guvernul de la Ankara un posibil acord pentru a vinde Turciei sisteme de rachete Patriot, ca alternativă pentru rachetele rusești S-400 pe care Turcia a acceptat să le cumpere, a declarat luni un oficial american la salonul aeronautic de la Farnborough, relatează agenția Reuters.

Asistentul secretarului american de stat pentru afaceri politico-militare, ambasadorul Tina Kaidanow, a mai spus în fața presei la Farnborough că o delegație a executivului SUA prezentă la acest salon aeronautic se întâlnește cu aliați în speranța sporirii vânzărilor de echipamente militare americane.

Departamentul de Stat discută cu Turcia și 'încearcă să le explice turcilor ce putem face în legătură cu (rachetele) Patriot', a menționat Tina Kaidanow, fără să precizeze dacă astfel de discuții se poartă cu Turcia și în timpul salonului de la Farnborough.

Turcia este criticată de aliații ei din NATO pentru achiziția sistemelor de rachete antiaeriene rusești S-400, Washingtonul amenințând Ankara că dacă va cumpăra astfel de rachete din Rusia ar putea fi anulată livrarea către armata turcă a avioanelor americane multirol F-35.

'Preocuparea noastră este că prin achiziția acestor sisteme de la ruși vor fi sprijinite unele comportamente nu tocmai bune pe care le-am văzut din partea lor în mai multe locuri din Europa, dar și în altă parte', a spus Tina Kaidanow.

Ea a mai menționat că Washingtonul dorește să se asigure că sistemele achiziționate de aliații SUA 'susțin parteneriatul strategic dintre noi (SUA) și aliații noștri, în cazul Turciei fiind vorba despre (rachetele) Patriot'.

Administrația președintelui Donald Trump a revizuit în luna aprilie politica americană pentru exportul de armament, cu scopul de a spori vânzările către aliații SUA, astfel încât să fie susținută industria militară americană și să fie create noi locuri de muncă în SUA. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău