Statele Unite cheamă Europa să integreze Moldova și Ucraina în arhitectura sa energetică

  • 25 Mai 2022 12:54
Statele Unite cheamă Europa să integreze Moldova și Ucraina în arhitectura sa energetică

Senatorii Satelor Unite din cele două partide importante americane sprijină, într-un proiect de rezoluție, aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova și salută reformele democratice inițiate de guvernarea de la Chișinău. Totodată, Statele Unite cheamă Europa să integreze Moldova și Ucraina în arhitectura sa energetică. Rezoluția deschide porțile pentru o politică mai prietenoasă și mai strategică a administrației Statelor Unite față de Rep. Moldova, comentează fostul ambasador în Statele Unite, Igor Munteanu, transmite Radio Chișinău.

Senatul Statelor Unite a elaborat o rezoluție prin care apreciază Republica Moldova pentru răspunsul său eroic în gestionarea afluxul de refugiați cauzat de invadarea Ucrainei de către Rusia. Rezoluția salută, totodată, progresele înregistrate de guvernare în avansarea reformelor democratice și a statului de drept și reafirmă sprijinul american pentru aspirațiile de integrare europeană ale Republicii Moldova.

Pe lângă încurajarea reformelor pro-democrație și bună guvernare în Republica Moldova, rezoluția îndeamnă Europa să integreze în continuare Moldova și Ucraina în arhitectura sa energetică.

Acest lucru demonstrează că autoritățile din Statele Unite știu foarte bine marile vulnerabilități ale Rep. Moldova ce țin de sistemul energetic, dependent de un singur furnizor, Gazprom, susține analistul Igor Munteanu.

”Este fără îndoială o reflecție asupra faptului că ei știu că marile vulnerabilități ale Rep. Moldova țin de sistemul energetic și că o dată rezolvate aceste vulnerabilități Rep. Moldova ar putea fi mult mai bine administrată, mai bine integrată în structurile europene și fără îndoială mult mai stăpână pe situație. Din acest punct de vedere Statele Unite a furnizat și va continua să furnizeze aliaților săi europeni alternative la gazele naturale rusești atât Statelor Baltice prin gazul lichefiat, cât și în porturile europene din Polonia și Germania care pot primi în acest moment cantități importante de gaze lichefiate  ”

Rezoluția continuă seria dialogului strategic pe care îl avem cu SUA și a fost înaintată de mai mulți senatori americani prieteni ai Rep. Moldova, puternici susținători ai parcursului european al țării noastre mai declară Igor Munteanu.

Inițiativa acestei rezoluții a pornit din Senatul Statelor Unite și aparține domnului Menendez, Johnson, Rich și Shaheen. Acești importanți senatori americani sunt cunoscuți publicului din Rep. Moldova pentru că și în trecut au susținut cursul ferm de democratizare și integrare europeană a Rep. Moldova chiar dacă factorii de decizii care vor conta mult în procesul de confirmare a perspectivei de aderare la UE țin în primul rând de Bruxelles și nu de Washington.  Totuși, ei înțeleg foarte mult cât de importantă este consolidarea statului și a rezilienței societății Rep. Moldova în contextul crizei regionale și a războiului ucigător care se  întâmplă în acest moment pe teritoriul Ucrainei

În textul rezoluției se face referire și la modul în care autoritățile din Rep. Moldova au gestionat criza refugiaților din Ucraina: ”În pofida dimensiunilor mici ale țării, guvernul moldovean a devenit rapid un lider global în sprijinirea refugiaților ucraineni de când Putin a lansat invazia ilegală, creând „Coridoare verzi” pentru a facilita trecerea refugiaților din Ucraina către România și alte țări europene”, se arată în rezoluție. Această generozitate incredibilă nu numai că merită recunoaștere internațională, dar demonstrează cu tărie locul de drept al Moldovei ca parte a comunității transatlantice”.

În pofida provocărilor individuale cu care se confruntă Moldova din partea Rusiei, inclusiv constrângerea economică, influența malignă și tulburările din Transnistria susținută de Rusia, poporul moldovenesc a fost la înălțime și a ajutat la salvarea a sute de mii de refugiați ucraineni, argumentează senatorii americani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău