Statele Unite au marcat 80 de ani de la atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor

  • 07 Decembrie 2021 17:55
Statele Unite au marcat 80 de ani de la atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor

Statele Unite au marcat marți 80 de ani de la atacul japonez asupra bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii, în timp ce numărul americanilor aparținând "celei mai mari generații" care au supraviețuit celui de-Al Doilea Război Mondial este în scădere, relatează DPA.

Atacul din 7 decembrie 1941 a zguduit o țară care era atât de concentrată asupra celui de-Al Doilea Război Mondial din Europa încât a pierdut din vedere amenințarea reprezentată de Japonia, potrivit istoricilor. A ucis 2.390 de americani, iar Statele Unite au declarat război Japoniei a doua zi, scrie Agerpres.

Președintele american, Joe Biden, a vizitat marți dimineața devreme memorialul celui de-Al Doilea Război Mondial din Washington pentru a marca aniversarea prin depunerea unei coroane de flori. Prima doamnă Jill Biden a depus un buchet de flori la coloana din New Jersey a memorialului, în onoarea tatălui ei, Donald Jacobs, care a fost ofițer de legătură al Marinei americane în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În Hawaii, o ceremonie comemorativă a avut loc la Pearl Harbor luni seara, pentru a-i onora pe cei 58 de militari care au murit la bordul cuirasatului USS Utah, prima navă atacată. Membri ai marinei americane, veterani, prieteni și membri ai familiilor au stat în picioare în timp ce numele celor care au murit au fost citite, fiecare fiind însoțit de sunetul unui clopot. Apoi, în apropiere de locul scufundării a fost cântat la trompetă marșul "Taps", specific funeraliilor.

În timpul zilei vor avea loc și alte ceremonii de comemorare.

Statele Unite au învins Japonia în august 1945, la câteva zile după ce atacurile americane cu bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki au ucis sute de mii de civili. Optzeci de ani mai târziu, numărul supraviețuitorilor și al veteranilor este din ce în ce mai mic.

Fostul senator republican american Bob Dole, care a depășit rănile grave din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a murit duminică la vârsta de 98 de ani. Fostul președinte american George H.W. Bush, care s-a înrolat în Marina americană după atacul de la Pearl Harbor, a murit în 2018 la vârsta de 84 de ani. Cel mai în vârstă veteran american supraviețuitor al atacului, Ray Chavez, a murit, de asemenea, în 2018, la vârsta de 106 ani, potrivit presei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău