Statele Unite au livrat Israelului primele două avioane de luptă F-35

  • 12 Decembrie 2016 17:55
Statele Unite au livrat Israelului primele două avioane de luptă F-35

Statele Unite ale Americii au livrat Israelului primele două avioane de luptă stealth F-35, o bijuterie a tehnologiei în domeniu care trec neobservate de rachetele rusești S-300, menite să ajute statul israelian să-și păstreze avantajul aerian, relatează France Presse.

Capabile să se sustragă sistemelor de apărare antiaeriană, “F-35 constituie un element suplimentar care să ne permită să ne menținem superioritatea aeriană în regiune”, subliniază ministrul apărării Avigdor Lieberman într-un comunicat, citat de Agerpres.

La ceremonia de primire a avioanelor de luptă participă Premierul Benjamin Netanyahu, președintele Reuven Rivlin, ministrul apărării Avigdor Lieberman, reprezentanți ai Statului Major, dar și secretarul american al Apărării, Ashton Carter, mai notează sursa citată.

Israelul prezintă F-35 ca un răspuns la o “amenințare” precum Iranul. Avioanele F-35 sunt cunoscute că pot să treacă neobservate de sistemul de rachete S-300 livrat Teheranului de către Rusia.

Moscova a semnat un acord cu Iranul pentru livrarea de rachete S-300 la câteva luni după semnarea acordului privind dosarul nuclear iranian, primele rachete fiind livrate luna iulie a acestui an.

S-300 sunt un sistem de rachete cu o rază de acțiune de 150-200 km și sunt utilizate de Rusia în întreaga dimensiune a frontierelor sale cu Ucraina și cu Belarus, fiind amplasate inclusiv în Crimeea și Kaliningrad.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău