Statele Unite au livrat Iordaniei ultima tranșă de elicoptere Black Hawk

  • 29 Ianuarie 2018 09:56
Statele Unite  au livrat Iordaniei ultima tranșă de elicoptere Black Hawk

SUA au livrat Iordaniei ultima tranșă de elicoptere Black Hawk care vor consolida forța de reacție rapidă a acestei țări pentru apărarea granițelor și participarea la operațiuni transfrontaliere împotriva luptătorilor islamiști, transmite luni Reuters.

Potrivit unor oficiali americani, ajutorul militar acordat Iordaniei, unul din principalii beneficiari de asistență financiară militară din partea SUA, contribuie la consolidarea capabilităților armatei regatului hașemit, ca parte a unei strategii regionale mai ample.

Washington a anunțat că își va menține prezența militară în Siria după înfrângerea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) și deține baze militare în nord-estul acestei țări.

''Statele Unite rămân angajate față de susținerea eforturilor forțelor aeriene iordaniene de a proteja frontierele Iordaniei, de a descuraja acte de terorism și de a contribui la operațiunile coaliției de înfrângere a ISIS'', a declarat Henry Wooster, însărcinatul cu afaceri al ambasadei SUA în Iordania, cu ocazia ceremoniei desfășurate la baza aeriană Regele Abdallah, la 35 km nord-est de Amman.

Congresul american a aprobat în anul fiscal 2017 o finanțare de 470 milioane de dolari pentru armata iordaniană, mare parte din ei destinați pentru instruirea piloților, piese de schimb, arme și hangare pentru cele 12 elicoptere UH-60 Black Hawks, a declarat Wooster.

Iordania se numără printre puținele state arabe care au luat parte la campania aeriană condusă de SUA împotriva grupării jihadiste.

Elicopterele Black Hawk sunt esențiale pentru forța de reacție rapidă creată de Iordania cu finanțare americană pentru combatarea Statului Islamic. Acesta rămâne o amenințare chiar dacă a fost alungat din cea mai mare parte a teritoriilor cucerite în Siria și Irak.

Armata americană are staționate rachete americane Patriot în Iordania și sute de instructori militari în această țară.

Pentagonul are în plan să aloce câteva sute de milioane de dolari pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene Muwaffak Salti, situată în nordul Iordaniei, lângă frontiera cu Siria, a declarat un diplomat occidental.

Oficiali iordanieni au confirmat programul de extindere a ajutorului militar american. ''Iordania lucrează în prezent cu SUA pentru a ne crește capabilitățile militare, mai ales forțele aeriene'', a indicat generalul Jaber al-Abbadi, comandantul forțelor aeriene iordaniene.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău