Știrea a apărut după ce, miercuri, camera inferioară a parlamentului rus a aprobat ordinul președintelui Vladimir Putin privind retragerea Rusiei din acest tratat, potrivit sursei citate.
Fostul președinte Donald Trump a decis să renunțe la acord, dar poziția actualului președinte american, Joe Biden, nu este clară.
În timp ce Rusia face demersuri să părăsească tratatul, Casa Albă pare să mențină decizia adoptată anul trecut.
Tratatul Cer Deschis, încheiat în 1992 și intrat în vigoare în 2002, a permis celor 34 de state participante să efectueze un anumit număr de zboruri de observare neînarmate deasupra teritoriilor lor. Acordul s-a considerat a fi un pilon de încredere între membrii NATO și Rusia.
Dacă și Rusia părăsește acest tratat, după SUA, doar un singur tratat important privind controlul armelor va mai lega cele două puteri: acordul de dezarmare nucleară Noul START.
Cu puțin timp înaintea expirării sale în februarie, administrația Biden și guvernul de la Moscova au convenit prelungirea sa.
Noul START limitează arsenalele nucleare ale ambelor țări la 800 de sisteme de livrare și 1.550 de focoase nucleare operaționale fiecare.
Președintele Vladimir Putin are ultimul cuvânt în ceea ce privește retragerea Rusiei din tratatul Cer Deschis. Deocamdată urmează un vot în camera superioară a parlamentului rus, Consiliul Federației.
La începutul anului, Moscova a comunicat disponibilitatea pentru discuții pe această temă cu administrația Biden și a stabilit ca termen limită începutul lunii iunie.
Președinții Biden și Putin urmează să se întâlnească pentru primul lor summit la Geneva, pe 16 iunie.
Statele Unite au informat Rusia că nu vor reveni în tratatul strategic Cer Deschis
-
28 Mai 2021 13:51
Președintele american Joe Biden nu va reveni la tratatul Cer Deschis și a informat Moscova despre această decizie, potrivit agenției de știri ruse Tass, transmite defenseromania.ro.