Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

  • 26 Octombrie 2022 17:52
Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva oligarhilor fugari Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor precum și împotriva unui grup de cetățeni ruși care au subminat statul de drept al Rep. Moldova și au promovat interesele Federației Ruse în țara noastră, relatează Radio Chișinău.

Anunțul a fost făcut de către ambasadorul SUA la Chișinău Kent D. Logsdon. Potrivit oficialului american toate activele celor vizați de sancțiuni au fost înghețate iar aceștia nu mai au dreptul de a intra pe teritoriul SUA.

”Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc  și Ilan Șor precum și a mai multor entități și persoane asociate acestora, pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri susținută de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că începând de acum orice active și interese aflate în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în Statele Unite, deținute sau controlate de alte persoane în SUA, sunt blocate. Pe lângă sancțiunile acestor oligarhi notorii SUA au luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile   persistente ale influenței dăunătoare ale guvernului Federației Ruse prin impunerea de sancțiuni asupra altor persoane și alte entități asociate eforturilor de influențare susținute de Rusia în Rep. Moldova”, a spus Kent D. Logsdon.

Sancțiunile mai prevăd interzicerea oricăror tranzacții ale acestor persoane pe teritoriul Statelor Unite. Aceștia sunt acuzați de corupție sistemică și interferență în alegerile Rep. Moldova, susținute de Kremlin.

Cei doi oligarhi s-au folosit de averile lor și puterea lor politică pentru a submina rivalii politici, mituirii funcționarilor aleși și erodării statului de drept, se mai arată în declarația ambasadorului SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău