Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Țările de Jos în Ucraina

  • 18 August 2023 10:26
Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Țările de Jos în Ucraina

Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca și Țările de Jos în Ucraina pentru a o ajuta să se apere de invadatorii ruși de îndată ce se finalizează instruirea piloților, a declarat joi un oficial american, informează vineri Reuters, citată de Agerpres.

Ucraina a solicitat cu insistență avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei, scrie G4Media.

Washingtonul a transmis Danemarcei și Țărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloții vor fi antrenați, a spus oficialul. Danemarca și Țările de Jos au cerut recent aceste asigurări deoarece SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliații săi în Ucraina.

O coaliție formată din 11 țări urma să înceapă pregătirea piloților ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 luna aceasta în Danemarca. Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a declarat în iulie că țara speră să vadă „rezultate” ale antrenamentelor la începutul anului 2024.

Danemarca și Țările de Jos conduc eforturile internaționale de instruire a piloților, a personalului de sprijin, precum și de întreținere a aeronavelor de luptă F-16.

Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez și olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a spus oficialul american.”Rămâne esențial ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs și a încălcării suveranității sale”, a scris Blinken. El a adăugat că aprobarea cererilor va permite Ucrainei să profite din plin de noile sale capacități de îndată ce primul set de piloți își încheie pregătirea.

Președintele american Joe Biden a aprobat programele de instruire pentru piloții ucraineni pe avioanele F-16 în luna mai. Pe lângă pregătirea prevăzută să se desfășoare în Danemarca, urma să fie înființat un centru de formare în România.

Kievul nu va putea opera avioane de luptă F-16 construite în SUA în toamna și iarna ce urmează, declarase miercuri purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Yurii Ihnat.

Oficiali americani au estimat în privat că avioanele produse de Lockheed Martin ar fi de puțin ajutor Kievului în actuala sa contraofensivă și că nu vor schimba fundamental soarta războiului în momentul în care vor ajunge în cele din urmă la ucraineni având în vedere sistemele rusești de apărare aeriană și actuala luptă de putere de pe cerul Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:3,09 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău