Statele Unite ale Americii sărbătoresc 242 de ani de la Declarația de Independență

  • 04 Iulie 2018 10:04
Statele Unite ale Americii sărbătoresc 242 de ani de la Declarația de Independență

Ziua Națională a SUA marchează adoptarea Declarației de independență, ratificată de Congres în 4 iulie 1776, prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente față de Regatul Unit al Marii Britanii.

Comitetul celor Cinci, format din Thomas Jefferson, John Adams, Roger Sherman, Benjamin Franklin și Robert R. Livingston, a fost însărcinat cu realizarea unui proiect de declarație care să prezinte lumii procesul de independența a coloniilor. După amendamente și discuții, în după-amiaza zilei de 4 iulie, Declarația de Independență a fost adoptată oficial. Din cele 13 colonii, nouă au votat pentru, două au votat împotrivă (Pennsylvania și Carolina de Sud), iar două s-au abținut (Delaware și New York).

După nenumărate peregrinări, originalul Declarației de Independența este expus astăzi, alături de Constituție și de „Bill of Rights”, în Clădirea Arhivelor Naționale din Washington D.C., documentul fiind păstrat în cele mai bune condiții, după ce în secolul XIX fusese grav deteriorat din cauza proastei conservări tehnice. În anul 1987, Arhivele Naționale au instalat un sistem computerizat în valoare de trei milioane de dolari pentru monitorizarea condițiilor de păstrare a celor trei documente.

Astăzi, pe drapelul american, pe lângă cele 13 benzi orizontale roșii și albe, sunt figurate, într-un dreptunghi albastru închis, 50 de pentagoane stelate care semnifică cele 50 de state americane. Datorită simbolismului său, zona albastră cu cele 50 de stele este Union Jack, în timp ce drapelul e adesea numit "the Stars and Stripes" sau "Old Glory".

În 4 iulie, pe tot cuprinsul celor 50 de state americane și oriunde s-ar afla în lume, americanii sărbătoresc cu mare fast, prin focuri de artificii, parade, concursuri de mâncat hot-dog, jocuri de baseball și reuniuni de familie cu barbeque, pop-corn, multă bere și coca-cola. 

Cu două zile în urmă, potrivit CBS, FBI a împiedicat un presupus plan de atac pregătit pentru 4 iulie în Cleveland. Teroristul a fost arestat în timp ce punea la cale atacul chiar cu un agent FBI aflat sub acoperire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău