Statele Unite acuză Rusia că testează arme nucleara. Reacția Administrației Vladimir Putin

  • 17 Iunie 2019 17:33
Statele Unite acuză Rusia că testează arme nucleara. Reacția Administrației Vladimir Putin

Administrația Vladimir Putin a respins din nou, luni, acuzațiile Statelor Unite privind efectuarea de către Rusia a unor teste nucleare militare prin încălcarea unui acord internațional, informează cotidianul The Washington Post și agenția de presă Tass.

"Administrația SUA, inclusiv comunitatea de informații, a concluzionat că Rusia a efectuat teste cu arme nucleare care au generat energie atomică", a transmis Agenția americană pentru Informații Militare (DIA), fără a oferi detalii despre presupusele teste și fără a furniza dovezi.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins vehement acuzațiile Washingtonului. "Statele Unite continuă să facă acuzații nefondate despre încălcarea de către Rusia a Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT). Subliniem încă o dată că acuzațiile de acest fel sunt absolut nefondate. Pot fi considerate doar un pretext pentru planul Washingtonului de retragere din CTBT și de reluare a testelor nucleare", a transmis Ministerul rus de Externe.

 

Anterior, generalul Robert Ashley, directorul Agenției americane de Informații Militare (DIA), a acuzat Rusia că probabil efectuează teste nucleare militare în regiunea arctică prin încălcarea unui acord internațional. Moscova "probabil nu se conformează prevederilor" Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), declara generalul Robert Ashley la sfârșitul lunii mai. "Informațiile noastre despre dezvoltarea armelor nucleare ne conduc să credem că activitățile de testare efectuate de Rusia vor contribui la dezvoltarea capabilităților atomice", a adăugat generalul Robert Ashley, precizând că testele ruse au loc în Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Oceanul Arctic. 

Statele Unite au semnat acest tratat internațional, dar nu l-au ratificat. Rusia a ratificat acordul.

Organizația Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a transmis la sfârșitul lunii mai că nu a detectat nicio activitate neobișnuită. "Avem încredere deplină în capacitatea sistemului de monitorizare de a detecta exploziile testelor atomice", a precizat organizația.

Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia respectă în totalitate Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), îndemnând Statele Unite să ratifice Acordul. "Acuzațiile sunt total lipsite de fundament și au rolul de a deteriora imaginea țării noastre. Cerem din nou Statelor Unite să aibă o atitudine responsabilă și să ratifice acordul CTBT, deoarece nu poate intra în vigoare", a comunicat la sfârșitul lunii mai Ministerul rus de Externe.

Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT) a fost adoptat de Adunarea Generală ONU în anul 1996. Până în februraie 2019, 168 de țări au ratificat Acordul. Statele Unite, China, Egiptul, Iranul și Israelul au semnat Tratatul, dar nu l-au ratificat. India, Coreea de Nord și Pakistanul nu au semnat Tratatul.

sursa: mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău