Statele Unite acuză Rusia că folosește cetățeni americani pe post de „pioni politici”

  • 28 Decembrie 2023 14:55
Statele Unite acuză Rusia că folosește cetățeni americani pe post de „pioni politici”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a acuzat miercuri Rusia că folosește cetățeni americani pe post de „pioni politici”, cu prilejul marcării celui de-al cincilea an de detenție în Rusia a fostului pușcaș marin Paul Whelan, relatează Agerpres.

„La 28 decembrie se împlinesc cinci ani de când autoritățile ruse l-au reținut ilegal pe cetățeanul american Paul Whelan", a afirmat Blinken într-o declarație de presă.

Secretarul de stat al SUA a declarat că, după „un proces secret în spatele ușilor închise", Whelan „a petrecut ani buni muncind într-o colonie penală rusă" unde "s-a confruntat cu atacuri ale altor deținuți și hărțuire din partea presei ruse de stat".

Whelan a fost condamnat în 2018 pentru spionaj, amintește dpa.

„Pentru mult prea multă vreme, Paul și familia lui au suferit consecințele deciziei guvernului rus de a reține ilegal cetățeni americani. A folosi oamenii pe post de pioni politici este inacceptabil", a apreciat Blinken, care a adăugat că administrația americană va continua să acționeze pentru a-l aduce pe Whelan acasă.

Paul Whelan, în vârstă de 53 de ani, ispășește o pedeapsă de 16 ani de închisoare.

Deținut într-o colonie penală din Mordovia, în centrul Rusiei, Paul Whelan a spus - într-un interviu difuzat la 20 decembrie de BBC - că se simte „abandonat" de SUA, pe care le-a acuzat de „trădare" pentru că nu au reușit să-l repatrieze.

SUA și Rusia se acuză reciproc că își rețin cetățenii în scopuri politice, iar în ultimii ani au avut loc mai multe schimburi de prizonieri între cele două țări.

Statele Unite au obținut în special eliberarea la sfârșitul anului 2022 a lui Brittney Griner, vedetă americană de baschet reținută în Rusia, în schimbul eliberării lui Viktor Bout, celebru traficant de arme rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:25 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău