Statele Unite abrogă neutralitatea ca principiu fondator al Internetului

  • 15 Decembrie 2017 13:34
Statele Unite abrogă neutralitatea ca principiu fondator al Internetului

Comisia Federală americană a Comunicațiilor (FCC) a pus capăt joi, prin vot, garanției unui tratament egal al fluxurilor de date ale operatorilor, relatează Le Monde.

Lucrul de care se temeau apărătorii neutralității Internetului s-a întâmplat joi, când FCC a pus capăt - în Statele Unite - acestui principiu, scrie News.ro.

Acest principiu fondator al Internetului prevede ca toate conținuturile postate online pe rețele să fie tratate în același fel, fără discriminare.

El interzice, de exemplu, unui furnizor de acces la Internet (FAI) să transporte fluxuri video provenind de la un serviciu dat mai rapid decât pe cele provenind de la altul.

El interzice, de asemenea, blocarea accesului la anumite site-uri sau la un anumit tip de conținut.

Concret, sub imperiul neutralității Internetului, un FAI american nu avea dreptul să-și pună consumatorii să plătească mai mult în schimbul unui acces mai rapid la YouTube sau la Netflix, de exemplu.

ACCESURI DIFERENȚIATE LA INTERNET

Apărătorii neutralității Internetului se tem că acest lucru poate să însemne pentru navigatorii pe Internet accesuri diferențiate atât în privința prețului vitezei, cât și a conținutului - implicând un risc la adresa libertății de exprimare.

Ei argumentează că neutralitatea Internetului permite unor actori mici să crească, beneficiind de un acces egal celui al giganților, fără să fie nevoiți să plătească sume exorbitante pentru a accede la ”tuburi” performante.

Unii pretind inclusiv că Google sau Netflix nu ar fi putut să apară fără acest principiu.

Adversarii neutralității Internetului, reprezentați în general de operatorii telecomunicațiilor, subliniază, în ceea ce-i privește, că infrastructura rețelelor are un preț, cu atât mai mult cu cât aceasta necesită să fie modernizate în permanență, pe măsură ce utilizarea Internetului evoluează iar cererea crește, mai ales prin video.

În opinia lor, experimentarea unor noi oferte și punerea utilizatorilor să plătească mai mult pentru servicii de calitate mai mare le-ar permite să-și asume aceste onvestiții și să inoveze și mai mult.

UN OPOZANT NOTORIU FAȚĂ DE ENUTRALITATEA NETULUI

În 2016, în timpul administrației Obama, apărătorii neutralității Internetului au sărbătorit o victorie istorică.

La finalul unei mari dezbateri pe această temă în Statele Unite, FCC a decis că Internetul american este un ”bun public”, la fel ca rețeaua telefonică, și că furnizorii de acces la Internet ar trebui să fie supuși acelorași reguli, inclusiv neutralitatea rețelei.

Însă, la sosirea sa la Casa Albă, Donald Trump l-a numit la conducerea FCC pe un opozant notoriu al neutralității Internetului - Ajit Pai - un fost consilier al operatorului Verizon.

Ajit Pai (Foto: Twitter)
Ajit Pai (Foto: Twitter)

El a lansat rapid proiectul care a condus joi, pe 14 decembrie, la sfârșitul acestui principiu în Statele Unite.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău