Statele UE sunt de acord cu crearea unui încărcător unic pentru toate dispozitivele electronice mobile

  • 26 Ianuarie 19:08
Statele UE sunt de acord cu crearea unui încărcător unic pentru toate dispozitivele electronice mobile

Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă statele membre în procesul decizional comunitar, a adoptat miercuri o poziție asupra propunerii de creare a unui încărcător unic universal de tipul USB-C, care să poată fi utilizat pentru telefoane mobile, tablete, camere video și console video, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Bruxellesul încearcă din 2009 să impulsioneze această măsură și un acord voluntar cu principalii producători de dispozitive electronice mobile a permis atunci reducerea de la 30 la 3 a numărului încărcătoarelor existente pe piață, respectiv USB 2.0 Micro B, USB-C și Lightning, cel din urmă fiind exclusiv al Apple. Acest acord a expirat însă în 2014 și nu s-a reușit de atunci atingerea obiectivului de introducere a unui încărcător unic universal.

Pe lângă avantajele practice pentru consumatori, Comisia Europeană susține această măsură și pentru ca dispozitivele electronice să poată fi comercializate cu sau fără încărcător, ceea ce va reduce costurile și deșeurile electronice asociate fabricării, transportului sau eliminării încărcătoarelor scoase din uz.

Statele membre au menținut în documentul lor de poziție pentru negocierea finală esențialul propunerii Comisiei, la care au adăugat două anexe, una prin care cer ca aparatele să dispună obligatoriu de o pictogramă care să arate dacă sunt vândute cu sau fără încărcător, iar cealaltă face referire la precizarea pe produs a anumitor date tehnice.

Textul aprobat de Consiliul UE urmează să fie negociat cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană, iar după ce se va ajunge la un acord definitiv implementarea măsurii se va face cu o perioadă de tranziție de doi ani. Parlamentul European încă nu și-a stabilit mandatul de negociere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău