Statele UE sporesc la circa 1,5 miliarde de euro ajutorul militar pentru Ucraina
-
13 Aprilie 2022 18:25
Uniunea Europeană va suplimenta cu 500 de milioane de euro fondurile destinate livrările de arme către Ucraina, suma alocată de UE în acest scop de la începutul invaziei ruse ajungând astfel la circa 1,5 miliarde de euro, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Banii pentru acest nou ajutor militar aprobat miercuri provin din ''Fondul European pentru Pace'' (EPF), constituit din contribuții ale statelor membre. Ajutorul în sine constă în transferul către Ucraina de arme, echipamente de protecție pentru armata ucraineană și materiale sanitare.
''Săptămânile următoare vor fi decisive. În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este crucial să continuăm să ne intensificăm sprijinul militar destinat Ucrainei, pentru a-și apăra teritoriul și populația și a preveni încă și mai multă suferință'', a menționat într-un comunicat șeful diplomației europene, Josep Borrell.
De la începerea invaziei ruse asupra Ucrainei, aceasta din urmă a primit din partea SUA și a aliaților săi peste 60.000 de rachete antitanc și peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunțat săptămâna trecută șeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.
Dar Ucraina cere să primească mai multe arme occidentale, inclusiv arme grele, precum tancuri, insistând că are nevoie de acestea pentru a face față unei ofensive majore a trupelor ruse așteptată în Donbas, regiune pe care Moscova se concentrează acum după ce și-a retras trupele din nordul Ucrainei.
Însă experți în domeniu cred că instruirea militarilor ucraineni pentru folosirea armelor grele occidentale ar dura prea mult timp, considerând astfel mai utilă facilitarea furnizării unor echipamente de producție sovietică cu care armata ucraineană este deja familiarizată.
În timp ce continuă să finanțeze înarmarea Ucrainei, Bruxellesul și statele UE își sporesc coordonarea pentru a ajuta procurorii ucraineni și pe cei ai Curții Penale Internaționale (CPI) să strângă dovezi despre posibile crime de război comise de Rusia.
Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a trimis marți celor 27 de state membre o scrisoare cu o listă de cereri formulate de procurorul general al Ucrainei, printre acestea regăsindu-se trimiterea unor anchetatori care să documenteze crime de război, experți criminaliști, echipe care să asigure păstrarea probelor în siguranță, linii de comunicații securizate și oferirea de instruire anchetatorilor ucraineni.