Statele UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze naturale

  • 25 Noiembrie 08:18
Statele UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze naturale

Țările membre ale UE au exprimat joi opinii diverse cu privire la o propunere a Comisiei Europene destinată plafonării prețului gazelor naturale, pe care majoritatea celor 27 de state au apreciat-o ca fiind ineficientă, ceea ce le-a obligat să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică, relatează la Digi24.

Miniștrii Energiei țărilor UE au aprobat un text privind achizițiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorții de companii, și un mecanism de solidaritate pentru țările amenințate de penurii, precum și un alt text care simplifică autorizațiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă.

Însă, au apărut divergențe serioase și proiectele nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, vizând plafonarea prețului gazelor. Ministrul ceh al Industriei, Josef Sikela a menționat că „adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic” cu privire la mecanismul de plafonare.

Sikela a adăugat cu sinceritate că „discuțiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziții foarte divergente, dar dezbaterea abia a început”. Autoritățile de la Praga consideră că rămâne de convocat o nouă reuniune ministerială pentru mijlocul lunii decembrie, în speranța că acest dosar va putea fi deblocat înainte de summitul liderilor UE.

Negocierile vor continua în luna decembrie, iar situația de pe piața energetică rămâne una gravă. Lucrurile se complică și prin agravarea situației din Ucraina, unde Rusia distruge metodic infrastructura energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
0,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,63 m/s
Fri
1
Sat
1
Sun
1
Mon
0
Tue
0
Arhivă Radio Chișinău