Statele UE, chemate să aloce „urgent” un miliard de euro pentru obuze destinate Ucrainei

  • 02 Martie 2023 08:10
Statele UE, chemate să aloce „urgent” un miliard de euro pentru obuze destinate Ucrainei

Statele Uniunii Europene sunt îndemnate să aloce în luna martie un miliard de euro pentru a-și onora angajamentul de a furniza urgent muniții armatei ucrainene, afirmă surse diplomatice europene citate miercuri de AGERPRES.

Liderii europeni i-au promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski accelerarea furnizării de arme și muniții pentru a ajuta armata ucraineană să respingă noua ofensivă a trupelor ruse.

Potrivit unui document consultat de AFP, șeful diplomației europene, Josep Borrell, le-a cerut statelor UE să contribuie cu încă un miliard de euro la Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un fond utilizat pentru achiziția de arme destinate Ucrainei, această sumă urmând să fie alocată achiziției de obuze de calibrul 155 mm folosite de artileria ucraineană.

O asemenea finanțare ar permite livrarea rapidă către Ucraina a circa 250.000 de obuze de 155 mm, cumpărate la un preț de 4.000 de euro bucata, conform indicațiilor experților de la Bruxelles.

Propunerea va fi discutată de miniștrii europeni ai apărării la reuniunea lor din 7 martie la Stockholm.

În timp ce Estonia a cerut alocarea a 4 miliarde de euro în FEP pentru achiziția unui milion de obuze care să fie oferite Ucrainei, Borrell le-a cerut statelor UE să scoată muniții din stocurile lor strategice pentru a le transfera Ucrainei și a ajuta astfel această țară în războiul cu Rusia, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniții.

"Este urgent. Trebuie să mobilizăm rapid mijloacele de care dispunem și să acționăm cu ce avem", a insistat Borrell pe 21 februarie, la o conferință de presă comună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Acesta din urmă a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniții decât pot produce statele Alianței, ale căror stocuri de muniții au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Facilitatea europeană pentru pace (FEP) a fost deja alimentată de statele UE cu 3,5 miliarde de euro pentru achiziția de arme și muniții destinate Ucrainei, o alocare suplimentară de două miliarde de euro fiind convenită între timp în același scop. Statele UE contribuie la acest fond, din care apoi le sunt plătite armele și munițiile transferate Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău