Statele UE au ajuns la un compromis privind declarația summitului de la Roma: Uniunea este indivizibilă

  • 21 Martie 2017 17:17
Statele UE au ajuns la un compromis privind declarația summitului de la Roma: Uniunea este indivizibilă

Statele membre UE au ajuns marți la un compromis privind declarația finală a summitului de la Roma, ce afirmă că Uniunea este indivizibilă, dar pot exista diferite “intensități” ale integrării, relatează La Repubblica.

Negocierile au fost extrem de dure în ultimele săptămâni, astfel că textul final, de o pagină și jumătate, este destul de diluat, scrie cotidianul italian.

Potrivit documentului, deși pot exista diferite “intensități” ale integrării europene, acestea vor respecta întotdeauna regulile stipulate în tratate și, în consecință, nu exclud pe nimeni și lasă ușa deschisă pentru toate statele care vor să aprofundeze integrarea.

Aceasta este o tentativă de a nu crea o Europă de serie A și una de serie B, un scenariu care sperie capitalele din centrul și estul blocului comunitar.

Toate guvernele au fost de acord cu această formulare a declarației finale, deși Bruxelles-ul este încă precaut, ținând cont că Polonia și celelalte țări din Grupul de la Vișegrad (Ungaria, Slovacia și Cehia) sunt considerate imprevizibile. Mai mult, după scandalul acordării unui nou mandat la conducerea Consiliului European lui Donald Tusk, în pofida opoziției Varșoviei, nu sunt excluse lovituri de teatru de ultim moment.

Statele membre UE vor încerca, la summitul din weekend, ce marchează 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele blocului comunitar, să își dovedească unitatea după decizia Marii Britanii de a ieși din Uniune. Acest lucru s-a dovedit, însă, extrem de dificil, pentru că diviziunile dintre țări sunt foarte profunde.

Principala prăpastie care separă în prezent europenii este între est și vest. Astfel, membrii din estul Uniunii, în frunte cu Polonia, nu vor să lase impresia că cedează o parte din suveranitate Bruxelles-ului, dar încearcă și să blocheze proiectul Europei cu mai multe viteze.

Pe de altă parte, liderii din vestul continentului insistă că, după criza economică profundă și în condițiile în care America lui Trump și Rusia lui Putin pun presiuni pe Europa, iar valul populist a luat avânt pe jumătate din continent, singurul mod pentru a revigora proiectul european este cel de a consolida Uniunea și de a o face capabilă să răspundă întrebărilor și cererilor cetățenilor săi. De aceea, ei pledează pentru ca statele care vor să poată să își aprofundeze cooperarea în domenii precum cel social, al apărării sau al siguranței publice fără a trebui să le mai convingă și pe cele sceptice – adică o Europă cu mai multe viteze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău