Statele NATO au convenit o majorare semnificativă a bugetului comun pentru 2023

  • 15 Decembrie 2022 10:17
Statele NATO au convenit o majorare semnificativă a bugetului comun pentru 2023

Statele membre ale NATO au convenit o creștere semnificativă a bugetului comun pentru anul viitor în contextul noii situații de securitate în Europa de Est provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite dpa, citat de Agerpres.

Bugetul civil al alianței pentru 2023 va fi majorat cu circa 27,8%, la 370,8 milioane de euro (395,8 milioane de dolari), iar cel militar a fost stabilit la 1,96 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 25,8% față de 2022, a anunțat miercuri NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat decizia, notând că aceasta este 'o expresie concretă a nivelului mai ridicat de ambiție' al statelor membre.

'Numai America de Nord și Europa, acționând împreună într-o NATO puternică, îi pot ține în siguranță pe cei un miliard de oameni ai noștri într-o lume mai periculoasă', a afirmat el într-un comunicat de presă.

Bugetele militar și civil cumulate ale NATO se cifrează în prezent la circa 1,8 miliarde de euro, o cifră foarte mică în comparație cu cheltuielile de apărare individuale ale statelor membre. Numai SUA au cheltuit 769 miliarde de euro, în timp ce, în cazul Germaniei, suma a fost de circa 55,6 miliarde, conform documentelor NATO.

Potrivit formulei actuale de calcul al contribuțiilor, aceste două țări suportă cel mai mare procent din costurile comune ale NATO, contribuind fiecare cu circa 16,3%, sau aproximativ 400 milioane de euro, în 2021.

Formula a fost revizuită recent la cererea fostului președinte american Donald Trump, care a criticat în mod repetat aliați europeni precum Germania că nu contribuie suficient la cheltuielile comune de apărare.

În consecință, procentul revenit Germaniei a crescut, iar cel al Statelor Unite s-a redus semnificativ.

Creșteri bugetare suplimentare ale NATO sunt deja planificate, conform unei decizii de principiu luate la summitul din vară de la Madrid pentru perioada până în anul 2030. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău